środa, 6 stycznia 2021

Wegański tagine z dynią i ciecierzycą



Składniki (3-4 porcje):

3 łyżki oliwy
1 duża cebula obrana, przekrojona na pół i pokrojona w plasterki
2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu
kawałek kory cynamonu (ok. 5-6 cm)
1 łyżeczka chilli w płatkach
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka pasty harissa
1/2 szklanki suchej ciecierzycy namoczonej w zimnej wodzie przez noc (lub 1 puszka gotowanej ciecierzycy)
ok. 350 - 400 g dyni (najlepiej piżmowej) obranej i pokrojonej w grubą kostkę
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
3/4 szklanki bulionu warzywnego
6-8 suszonych daktyli

do podania:
garść grubo posiekanych pistacji
listki mięty



Sposób przygotowania:
  1. W rondlu (lub naczyniu do tagine) podgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia, następnie dodaj wszystkie przyprawy oraz pastę harissa i przez chwilę podsmażaj razem z cebulą.
  2. Do rondla dodaj ciecierzycę i dynię, pomidory z puszki i przecier pomidorowy, podlej 1/2 ilości bulionu, wymieszaj i duś na małym ogniu do czasu aż ciecierzyca będzie miękka (ok. godziny) w międzyczasie podlewaj, w miarę potrzeby, pozostałym bulionem. Jeśli używasz ciecierzycy z puszki, dodaj ją pod koniec gotowania, kiedy dynia będzie już miękka.
  3. Na ostatnie 10 minut gotowania wrzuć do garnka daktyle przecięte na połówki.
  4. Gotowy tagine podaj posypany posiekanymi pistacjami i listkami mięty.
Jako dodatek podałam jogurt grecki wymieszany z posiekaną miętą i skórką z 1/2 cytryny oraz ugotowany kuskus połączony z 1/2 łyżeczki kurkumy, posiekaną kolendrą i pestkami granatu.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza