Składniki (3 porcje):
1 szklanka kleistego ryżu tajskiego (można go zastąpić ryżem do sushi)
1,5 szklanki wody
1 puszka mleka kokosowego
szczypta soli
4-5 łyżek cukru trzcinowego lub brązowego
1 duże dojrzałe mango
1,5 szklanki wody
1 puszka mleka kokosowego
szczypta soli
4-5 łyżek cukru trzcinowego lub brązowego
1 duże dojrzałe mango
dodatkowo wykorzystałam 1 owoc marakui i garść pistacji, ale nie są one konieczne
Sposób przygotowania:
- Opłukany ryż zalej szklanką zimnej wody i pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na noc.
- Sitko wyłóż gazą, na gazę przełóż ryż i postaw na garnku z gotującą wodą. Przykryj i gotuj na parze przez 30-40 minut, aż ryż będzie miękki.
- W czasie, gdy ryż się gotuje, w rondelku zagotuj mleko kokosowe z dodatkiem cukru i soli.
- Ugotowany ryż przełóż do miski i zalej 3/4 ilości mleka kokosowego, odstaw na chwilę, aby ryż wchłonął mleko.
- Gotowy ryż rozłóż na porcje, polej pozostałym mlekiem i podaj z pokrojonym mango. Dodaj marakuję i posyp pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz