poniedziałek, 8 lutego 2021

Tajski kleisty ryż na mleku kokosowym z mango



 Składniki (3 porcje):

1 szklanka kleistego ryżu tajskiego (można go zastąpić ryżem do sushi)
1,5 szklanki wody
1 puszka mleka kokosowego
szczypta soli
4-5 łyżek cukru trzcinowego lub brązowego
1 duże dojrzałe mango
dodatkowo wykorzystałam 1 owoc marakui i garść pistacji, ale nie są one konieczne



 Sposób przygotowania:
  1. Opłukany ryż zalej szklanką zimnej wody i pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na noc.
  2.  Sitko wyłóż gazą, na gazę przełóż ryż i postaw na garnku z gotującą wodą. Przykryj i gotuj na parze przez 30-40 minut, aż ryż będzie miękki.
  3. W czasie, gdy ryż się gotuje, w rondelku zagotuj mleko kokosowe z dodatkiem cukru i soli.
  4. Ugotowany ryż przełóż do miski i zalej 3/4 ilości mleka kokosowego, odstaw na chwilę, aby ryż wchłonął mleko.
  5. Gotowy ryż rozłóż na porcje, polej pozostałym mlekiem i podaj z pokrojonym mango. Dodaj marakuję i posyp pistacjami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz