sobota, 13 lutego 2021

Sałatka z czerwonych pomarańczy z mozarellą

 


Składniki (2 porcje):

1 opakowanie mozarelli mini
2 łyżki oliwy z oliwek
duża szczypta płatków chilli
2 krwiste pomarańcze sycylijskie
2 nieduże pomidory
4 liście sałaty radicchio
1 awokado
mała garstka obranych pistacji
garstka liści mięty
mały strączek zielonego chilli
sól, mielony pieprz
2 łyżeczki melasy z granatów

Sposób przygotowania:
  1. Mozarellę przełóż do miseczki, polej oliwą, posyp płatkami chilli, wymieszaj i odstaw.
  2. Pomarańcze obierz ze skóry i pokrój w plastry, pomidory również pokrój w plastry. Poukładaj pomarańcze i pomidory na talerzu pomiędzy nimi powkładaj kawałki radicchio.
  3. Obierz i pokrój awokado i porozkładaj pomiędzy pozostałymi składnikami sałatki. 
  4. Posyp sałatkę pistacjami, listkami mięty i posiekanym chilli oraz solą i pieprzem.
  5. Na wierzchu poukładaj kulki mozarelli. 
  6. Wszystko razem skrop oliwą z marynowania mozarelli oraz odrobiną melasy z granatów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz