Składniki (2 porje):
1 duży filet z kurczaka
sól, pieprz mielony
1 łyżeczka sumaku
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka oleju do smażenia
1 główka sałaty rzymskiej mini
1 dojrzałe awokado
1 duża krwista pomarańcza
1 łyżka pestek z granatu
1 łyka obranych pistacji
liście bazylii
sos:
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
- Filet z kurczaka pokrój na paski o szerokości ok. 2 -3 cm. Kawałki mięsa dopraw solą i pieprzem oraz połową sumaku, zalej sokiem z pomarańczy i odstaw na godzinę.
- Zamarynowane kawałki kurczaka usmaż na odrobinie oleju na złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.
- Sałatę rzymską podziel na liście i rozłóż na talerzach, na sałacie ułóż porcje kurczaka, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki awokado oraz obraną i pokrojoną na krążki pomarańczę.
- Przygotuj dressing łącząc wszystkie składniki w słoiczku, mocno potrząśnij kilka razy słoiczkiem, aby składniki połączyły się.
- Sałatkę polej sosem i posyp pestkami granatu, pistacjami i pozostałym sumakiem.. Udekoruj listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz