Składniki (2 porcje):
1 bulwa kopru włoskiego
sól
sok z 1 cytryny
mała czerwona cebulka
1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
2 małe krwiste pomarańcze
2 kulki burraty (lub mozarelli)
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Koper obierz z brzydkich fragmentów, przekrój wzdłuż i każdą połówkę pokrój na cienkie półplasterki. Umieść pokrojony koper w misce, dodaj sporą szczyptę soli oraz 3/4 soku z cytryny. Zamieszaj i odstaw.
- Cebulę pokrój na cienkie krążki, włóż do miseczki i skrop pozostałym sokiem z cytryny.
- Ziarna kopru podpraż na suchej patelni, odstaw do przestudzenia.
- Pomarańcze obierz ze skóry i pokrój na plastry.
- Na talerze rozłóż zamarynowany koper, kulki burraty, plastry pomarańczy i krążki cebuli. Posyp sałatkę podprażonymi ziarnami kopru włoskiego i polej oliwą. Udekoruj zielonymi listkami kopru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz