piątek, 19 lutego 2021

Sałatka z czerwonych pomarańczy i kopru włoskiego z burratą

 


Składniki (2 porcje):

1 bulwa kopru włoskiego
sól
sok z 1 cytryny
mała czerwona cebulka
1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
2 małe krwiste pomarańcze
2 kulki burraty (lub mozarelli)
2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Koper obierz z brzydkich fragmentów, przekrój wzdłuż i każdą połówkę pokrój na cienkie półplasterki. Umieść pokrojony koper w misce, dodaj sporą szczyptę soli oraz 3/4 soku z cytryny. Zamieszaj i odstaw.
  2. Cebulę pokrój na cienkie krążki, włóż do miseczki i skrop pozostałym sokiem z cytryny.
  3. Ziarna kopru podpraż na suchej patelni, odstaw do przestudzenia.
  4. Pomarańcze obierz ze skóry i pokrój na plastry.
  5. Na talerze rozłóż zamarynowany koper, kulki burraty, plastry pomarańczy i krążki cebuli. Posyp sałatkę podprażonymi ziarnami kopru włoskiego i polej oliwą. Udekoruj zielonymi listkami kopru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz