Składniki (2 porcje):
pesto bazyliowe:
liście z 2 pęczków świeżej bazylii, tj. ok. 1,5 - 2 szklanek
2 obrane ząbki czosnku
1/3 szklanki orzeszków piniowych
1/3 szklanki utartego parmezanu
1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergin
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
makaron rigatoni lub penne (ilość na 2 porcje)
1 łyżeczka oliwy
2 gałązki pomidorków koktajlowych, każda po ok. 7-8 pomidorków
kulka burraty lub mozarelli
mielony czarny pieprz
kilka listków bazylii
mała garść uprażonych orzeszków pinii
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki pesto umieść w jednym naczyniu i zblenduj na pastę. Odstaw na bok.
- Makaron ugotuj w posolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Kiedy makaron się gotuje, na małej patelni podgrzej 1 łyżeczkę oliwy, dodaj pomidorki na gałązkach i na małym ogniu podsmażaj delikatnie obracając w połowie smażenia (pomidorki nie powinny popękać, tylko lekko się podpiec).
- Odcedzony makaron przełóż do gorącej miski, dodaj 2 solidne łyżki pesto i dobrze wymieszaj, a następnie rozłóż na porcje.
- Na każdej porcji umieść po gałązce pomidorków i poszarpane kawałki burraty. Posyp każdą porcję prażonymi piniolami i mielonym pieprzem, dodaj po kilka listków bazylii i od razu podaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz