Składniki (2 porcje):
1 duże, dojrzałe awokado
mała garść listków bazylii
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
sól, pieprz mielony
2 duże kromki chleba
1 łyżeczka masła
2 jajka
płatki chilli
2 małe garście dowolnych kiełków (u mnie były kiełki groszku wąsatego)
1 papryczka jalapeno
- Awokado obierz, usuń pestkę, miąższ przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem na miazgę, Dodaj posiekaną bazylię, sok z limonki, sól i pieprz do smaku.
- Chleb opiecz z każdej strony na patelni grillowej lub w opiekaczu do grzanek.
- Na łyżeczce masła usmaż jajka sadzone tak, aby żółtko pozostało półpłynne.
- Opieczone porcje pieczywa posmaruj pastą z awokado, na wierzchu połóż usmażone jajka, posyp solą, pieprzem i płatkami chilli.
- Do każdej grzanki dodaj garść kiełków i kilka plasterków jalapeno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz