poniedziałek, 1 marca 2021

Tosty z pastą z awokado i sadzonym jajkiem

 



Składniki (2 porcje):

1 duże, dojrzałe awokado
mała garść listków bazylii
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
sól, pieprz mielony
2 duże kromki chleba
1 łyżeczka masła
 2 jajka
płatki chilli
2 małe garście dowolnych kiełków (u mnie były kiełki groszku wąsatego)
1 papryczka jalapeno



Sposób przygotowania:
  1. Awokado obierz, usuń pestkę, miąższ przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem na miazgę, Dodaj posiekaną bazylię, sok z limonki, sól i pieprz do smaku.
  2. Chleb opiecz z każdej strony na patelni grillowej lub w opiekaczu do grzanek.
  3. Na łyżeczce masła usmaż jajka sadzone tak, aby żółtko pozostało półpłynne.
  4. Opieczone porcje pieczywa posmaruj pastą z awokado, na wierzchu połóż usmażone jajka, posyp solą, pieprzem i płatkami chilli.
  5. Do każdej grzanki dodaj garść kiełków i kilka plasterków jalapeno.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza