niedziela, 14 marca 2021

Domowy serek labneh z 1 składnika

 


Labneh, znany z kuchni Bliskiego Wschodu jest uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw wytrawnych i słodkich. Można go wykorzystać w przygotowaniu meze, czyli przekąsek, łączyć z dowolnymi warzywami, zrobić z niego kulki  i obtoczyć je w ziołach lub po prostu posypać ulubionymi ziołami i obficie polać oliwą albo, w wersji słodkiej, podać ze świeżymi lub pieczonymi owocami i miodem.


Składniki:

1 l jogurtu naturalnego

uwaga: to nie może być pierwszy, lepszy jogurt, ale DOBRY jogurt, czyli taki, który zawiera wyłącznie mleko i kultury bakterii. Ja kupuję do tego celu jogurt Nadbużański, który jest sprzedawany w wiaderkach o pojemności 1 l


Sposób przygotowania:

Sitko wyłóż czystą gazą, postaw na dopasowanej wielkością misce, na gazę przelej jogurt, wystające kawałki gazy złącz, zakręć i wstaw całą konstrukcję do lodówki na 3 - 7 dni (im dłużej, tym bardziej gęsty serek uzyskamy, po 5 - 7 dniach będzie się nadawał do krojenia (ten na zdjęciu jest 5-dniowy, w środku pozostaje kremowy).


Uwagi:
  • Aby przyspieszyć proces, połóż na serku mały talerzyk i coś cięższego, np. słoik, wtedy serwatka z jogurtu będzie odpływała szybciej.
  • Jeśli chcesz przygotować z serkiem labneh wyłącznie wytrawne potrawy, przed przełożeniem na sitko dodaj do jogurtu 1 płaską łyżeczkę soli i wymieszaj.
  • Z mocno odciśniętego serka można formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je np. w posiekanych ziołach, orzechach lub ulubionych przyprawach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz