Składniki (4 porcje)
ok. 12 czubatych łyżek serka labneh (można go zastąpić gęstym jogurtem greckim)
4 duże, upieczone czerwone papryki (180° C, 30-40 min)
3 - 4 łyżeczki pasty harissa (przy 4 pasta będzie bardzo pikantna)
1 ząbek czosnku
2 - 4 łyżeczki białego octu winnego
2 łyżki oliwy plus więcej do polania
sól, mielony pieprz
płatki chili do posypania
Sposób przygotowania:
- Upieczoną paprykę (powinna być dobrze osączona z soku) pognieć widelcem lub posiekaj nożem (niezbyt drobno), dodaj harissę, rozgnieciony czosnek i ocet. Dodaj oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Gdyby pasta była zbyt płynna, można ją przesmażyć na patelni do lekkiego odparowania.
- Rozłóż labneh na talerze (jeżeli przygotowałeś labneh bez dodatku soli, to przed wyłożeniem na talerze posól go do smaku), na serku połóż 2-3 łyżki pasty paprykowej na każdą porcję. Całość dodatkowo skrop oliwą i posyp płatkami chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz