poniedziałek, 15 marca 2021

Pasta z pieczonej papryki i harissy na serku labneh

 

Składniki (4 porcje)

ok. 12 czubatych łyżek serka labneh (można go zastąpić gęstym jogurtem greckim)
4 duże, upieczone czerwone papryki (180° C, 30-40 min)
3 - 4 łyżeczki pasty harissa (przy 4 pasta będzie bardzo pikantna) 
1 ząbek czosnku
2 - 4 łyżeczki białego octu winnego
2 łyżki oliwy plus więcej do polania
sól, mielony pieprz
płatki chili do posypania


Sposób przygotowania:
  1. Upieczoną paprykę (powinna być dobrze osączona z soku) pognieć widelcem lub posiekaj nożem (niezbyt drobno), dodaj harissę, rozgnieciony czosnek i ocet. Dodaj oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Gdyby pasta była zbyt płynna, można ją przesmażyć na patelni do lekkiego odparowania.
  2. Rozłóż labneh na talerze (jeżeli przygotowałeś labneh bez dodatku soli, to przed wyłożeniem na talerze posól go do smaku), na serku połóż 2-3 łyżki pasty paprykowej na każdą porcję. Całość dodatkowo skrop oliwą i posyp płatkami chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz