Składniki (2 duże porcje):
2 niezbyt duże buraki
1/4 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki kolendry
ok. 200 g dyni piżmowej
ok. 200 g dyni piżmowej
1 łyżeczka oliwy z oliwek + więcej do polania
garść orzechów pecan
2 gałązki rozmarynu
garść orzechów pecan
2 gałązki rozmarynu
2 krwiste pomarańcze
ok. 6-8 łyżek domowego serka labneh wg. przepisu klik (labneh można zastąpić jogurtem greckim)
ok. 6-8 łyżek domowego serka labneh wg. przepisu klik (labneh można zastąpić jogurtem greckim)
sól morska w płatkach
Sposób przygotowania:
- Buraki owiń folią aluminiową dodając do paczuszki kumin i kolendrę lub inne przyprawy, które lubisz, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C i upiecz do miękkości. Zajmie to ok 1 godziny zależnie od wielkości buraków.
- Kawałek dyni również owiń folią i włóż do piekarnika razem z burakami, ale tylko na 15 - 20 minut (dynia piecze się znacznie szybciej niż buraki, należy więc pilnować, aby nie piec jej zbyt długo, powinna pozostać jędrna). Gotowe warzywa wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
- Na patelni podgrzej łyżeczkę oliwy dodaj orzechy i gałązki rozmarynu. Podsmażaj razem do momentu, kiedy rozmaryn zrobi się chrupiący, a orzechy lekko zrumienione. Odstaw do ostygnięcia.
- Pomarańcze obierz i pokrój w plastry.
- Na talerzach rozłóż warstwę labneh, na wierzchu porozkładaj pokrojone w półplasterki buraki i kawałki dyni oraz plasterki pomarańczy. Posyp płatkami soli, uprażonymi igiełkami rozmarynu i orzechami (część orzechów można rozkruszyć). Sałatkę skrop dodatkową porcją oliwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz