Składniki (2 porcje):
na bulion do ugotowania ośmiornicy:
1 łodyga selera naciowego
1 marchewka
kilka gałązek tymianku
liść laurowy
1 łyżeczka soli
kilka ziaren pieprzu
skórka obrana z 1 cytryny
na sos pomidorowy:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
1 strączek czerwonej, pikantnej papryczki chili
1 szklanka passaty pomidorowej
sól, pieprz, cukier
poza tym:
2 macki ośmiornicy o wadze ok 300 - 350 g każda
makaron nero di sepia w ilości na 2 porcje
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
odrobina parmezanu do posypania
gałązki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Składniki bulionu umieść w dużym garnku, zalej co najmniej 2 litrami wody i zagotuj.
- Chwyć szczypcami jedną mackę ośmiornicy i trzykrotnie zanurz w gotującej wodzie za każdym razem wyciągając ją z garnka po kilku sekundach. To samo zrób z drugą porcją ośmiornicy.
- Po wstępnym sparzeniu umieść obie porcje ośmiornicy w gotującym bulionie, zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę na minimalnym ogniu tak, żeby woda nie bulgotała, ośmiornica powinna się "parzyć" w temperaturze bliskiej wrzenia.
- W czasie gdy ośmiornica się gotuje przygotuj sos. Na patelni podgrzej oliwę, na gorącej oliwie podsmaż czosnek nie rumieniąc razem z posiekanym chili bez pestek. Dodaj passatę i dopraw solą, pieprzem i, ewentualnie, cukrem. Podgrzewaj przez chwilę aby sos odrobinę zgęstniał.
- Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Po godzinie gotowania ośmiornica powinna być miękka, co możesz sprawdzić odcinając kawałek mięsa z grubszego końca macki (gdyby jeszcze było twarde, dołóż dodatkowe 15 minut gotowania, ale uwaga: jeśli gotujesz ośmiornicę na zbyt ostrym ogniu mięso będzie twarde bez względu na to, jak długo będzie gotowania więc pilnuj, aby sytuacja w garnku przez cały czas była taka jak podałam wyżej).
- Gotowe macki wyjmij z garnka. Na patelni podgrzej masło z ząbkiem czosnku i podsmaż na nim ugotowane macki (kiedy czosnek zacznie się rumienić usuń go z patelni. Alternatywnie mięso można również krótko opiec na grillu.
- Rozłóż sos na 2 talerze, na sosie umieść porcje makaronu oraz po jednej macce ośmiornicy. Oprósz wszystko parmezanem, dodaj po kilka listków natki i podaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz