Składniki (20 szt):
ciasto:
200 g mąki
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka oliwy
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
nadzienie:
2 łyżeczki masła
2 - 3 szalotki
1 ząbek czosnku
ok. 300 g dyni
2-3 łyżki twarogu
1/2 łyżki listków tymianku
2 czubate łyżki utartego parmezanu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
do podania:
2 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego lub bazyliowego
utarty parmezan do posypania
kilka liści bazylii
garść orzechów pecan
Sposób przygotowania:
- Mąkę wysyp na stolnicę, zrób dołek, w który wbij jajko oraz żółtko i dodaj oliwę. Przemieszaj nożem mąkę z jajkami. Dodawaj po trochu wodę jednocześnie zagniatając ręką ciasto do czasu aż będzie jednolite i elastyczne. Gotowe ciasto owiń w folię i odłóż na ok. 30 min., aby odpoczęło.
- Szalotkę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć i posiekaj, dynię pokrój na małe kawałki wielkości ok. 2 cm. Na patelni podgrzej masło, dodaj szalotkę, gdy się zeszkli, dodaj czosnek, a po chwili dynię. Zamieszaj, przykryj i duś na małym ogniu do czasu, aż dynia będzie miękka (15-20 minut). Odstaw do ostygnięcia.
- Przestudzoną zawartość patelni przełóż do miski, rozgnieć widelcem na miazgę, dodaj twaróg, tymianek, parmezan i gałkę, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ciasto wałkuj partiami na cienkie płaty, z każdego wycinaj krążki przy pomocy szklanki.
- Na krążku ciasta umieść łyżeczkę farszu, zwilż palcem zamoczonym w wodzie krawędź krążka i przykryj drugim krążkiem ciasta dociskając brzegi, aby dokładnie się skleiły. Tak samo postępuj z całą resztą ciasta. Sklejone pierożki układaj na desce posypanej mąką.
- W dużym garnku zagotuj posoloną wodę, na gotującą wodę partiami wkładaj pierożki i gotuj na średnim ogniu przez ok. 4 - 5 minut od wypłynięcia.
- W czasie, gdy pierożki się gotują, podpraż orzechy na suchej patelni uważając, żeby ich nie przypalić.
- Gotowe pierożki podaj z pesto, posyp utartym parmezanem i orzechami, udekoruj listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz