sobota, 17 kwietnia 2021

Ravioli z dynią i pesto z czosnku niedźwiedziego



Składniki (20 szt):

ciasto:
200 g mąki
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka oliwy
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody

nadzienie:
2 łyżeczki masła
2 - 3 szalotki
1 ząbek czosnku
ok. 300 g dyni
2-3 łyżki twarogu
1/2 łyżki listków tymianku
2 czubate łyżki utartego parmezanu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz

do podania:
2 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego lub bazyliowego
utarty parmezan do posypania
kilka liści bazylii
garść orzechów pecan

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób dołek, w który wbij jajko oraz żółtko i dodaj oliwę. Przemieszaj nożem mąkę z jajkami. Dodawaj po trochu wodę jednocześnie zagniatając ręką ciasto do czasu aż będzie jednolite i elastyczne. Gotowe ciasto owiń w folię i odłóż na ok. 30 min., aby odpoczęło.
  2. Szalotkę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć i posiekaj, dynię pokrój na małe kawałki wielkości ok. 2 cm. Na patelni podgrzej masło, dodaj szalotkę, gdy się zeszkli, dodaj czosnek, a po chwili dynię. Zamieszaj, przykryj i duś na małym ogniu do czasu, aż dynia będzie miękka (15-20 minut). Odstaw do ostygnięcia.
  3. Przestudzoną zawartość patelni przełóż do miski, rozgnieć widelcem na miazgę, dodaj twaróg, tymianek, parmezan i gałkę, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Ciasto wałkuj partiami na cienkie płaty, z każdego wycinaj krążki przy pomocy szklanki.
  5. Na krążku ciasta umieść łyżeczkę farszu, zwilż palcem zamoczonym w wodzie krawędź krążka i przykryj drugim krążkiem ciasta dociskając brzegi, aby dokładnie się skleiły. Tak samo postępuj z całą resztą ciasta. Sklejone pierożki układaj na desce posypanej mąką.
  6. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę, na gotującą wodę partiami wkładaj pierożki i gotuj na średnim ogniu przez ok. 4 - 5 minut od wypłynięcia. 
  7. W czasie, gdy pierożki się gotują, podpraż orzechy na suchej patelni uważając, żeby ich nie przypalić.
  8. Gotowe pierożki podaj z pesto, posyp utartym parmezanem i orzechami, udekoruj listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza