czwartek, 22 kwietnia 2021

Wegańskie gołąbki w liściach czosnku niedźwiedziego

 


Składniki (8 szt):

gołąbki:
1 woreczek kaszy jęczmiennej (100g)
1/2 szklanki brązowej lub zielonej soczewicy 
3 łyżki oliwy
1 duża cebula obrana i pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku obrane i rozgniecione
4 liście laurowe
5 - 6 suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
2 wędzone śliwki bez pestek
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
3/4 łyżeczki soli
duża szczypta suszonej chilli
1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
ok. 150 g liści czosnku niedźwiedziego ok. 12 - 15  liści na 1 szt

sos:
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku obrane i rozgniecione
1 strączek czerwonego chilli drobno posiekany
600 ml passaty pomidorowej
1 łyżka octu z winogron
sól, cukier, pieprz mielony do smaku
zioła wg. uznania, ja dałam świeży tymianek

do podania:
utarty parmezan lub jego wegański odpowiednik


Sposób przygotowania:
  1. Ugotuj kaszę, a w osobnym garnku soczewicę, jedno i drugie według przepisu podanego na opakowaniach.
  2. Grzyby zalej niewielką ilością zimnej wody.
  3. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek oraz liście laurowe.
  4. Namoczone grzyby, kiedy już zmiękną, pokrój na kawałki i dodaj do cebuli. Podobnie postąp ze śliwkami. Podsmażaj zawartość patelni do momentu, kiedy cebula zacznie się delikatnie rumienić.
  5. Ugotowaną kaszę i soczewicę przełóż do miski, dodaj także całą zawartość patelni (oprócz liści laurowych) oraz wszystkie przyprawy i siemię lniane. Zawartość miski zblenduj blenderem nie starając się zrobić z tego farszu całkowitej miazgi.
  6. Liście czosnku niedźwiedziego przelej wrzątkiem na sitku, aby zmiękły (jeśli robisz gołąbki z kapustą, to liście zblanszuj w gotującej wodzie).
  7. Na każdy gołąbek układaj liście w formie rozety tak, aby czubki liści stykały się w jednym miejscu, a brzegi liści zachodziły na siebie.
  8. Na środku przygotowanej rozetki z liści umieść porcję farszu o wielkości i kształcie dużej mandarynki. Owiń farsz zawijając kolejne liście rozetki tak, aby połączyły się na górze. Podobnie przygotuj pozostałe gołąbki. Jeśli masz dużo liści czosnku niedźwiedziego, możesz owinąć gołąbki dwoma albo trzema warstwami liści.
  9. Przygotuj sos. Podgrzej oliwę, dodaj czosnek i chilli, podsmaż do zeszklenia. Dodaj passatę oraz pozostałe składniki i przypraw do smaku (sos powinien być pikantny).
  10. Gorący sos przełóż do szerokiego naczynia, na sosie poukładaj gołąbki. Lekko podgrzej i podaj posypane odrobiną parmezanu.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza