Składniki (2 porcje jako przekąska):
1 duża pierś z kaczki
1/2 - 3/4 szklanki białego, wytrawnego wina,
1 gałązka rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
1 ząbek czosnku
mielony czarny pieprz
sól
garść rukoli
garść pestek z granatu
1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu
dressing:
2 łyżki oliwy
1 łyżka melasy z granatu
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
Sposób przygotowania:
- Opłucz i osusz filet z kaczki, skórę ponacinaj ostrym nożem w ukośną kratkę. Mięso natrzyj mielonym pieprzem po obu stronach.
- Wino wlej do miski, dodaj posiekane igiełki rozmarynu oraz filet z kaczki. Powinien być całkowicie zanurzony w winie. Mięso w marynacie przykryj i odstaw na noc (lub chociaż na 2 godziny) do lodówki.
- Zamarynowane mięso wyjmij z miski, osusz ręcznikiem papierowym i umieść na suchej patelni skórą do dołu. Patelnię postaw na średnim ogniu i smaż mięso do momentu, aż będzie skwierczeć (ok. 8 - 10 minut), a większość tłuszczu ze skóry wytopi się. Mięso obróć na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 4-5 minut na nieco ostrzejszym ogniu pilnując, aby nie "przeciągnąć", mięso powinno pozostać różowe wewnątrz. Wyłącz piec, posól mięso z obu stron, przykryj folią i odstaw na kilka minut, aby odpoczęło.
- Wszystkie składniki sosu umieść w małym słoiczku, kilka razy energicznie wstrząśnij, aby składniki połączyły się i utworzyły gładką emulsję.
- Schłodzony filet pokrój w cienkie plasterki, Umieść na talerzu lub półmisku z rukolą. Posyp pestkami granatu i ziarnami czerwonego pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz