Składniki (na 2 duże porcje lub 4 małe )
1 duży pęczek zielonych szparagów
1 łyżka oliwy
sól
1 duży kubek serka labneh lub bardzo gęstego
jogurtu greckiego
skórka otarta z 1 limonki
sok z 1 limonki
50 g masła
posypka „dukkah”:
Dukkah wywodzi się z kuchni arabskiej, a dokładnie z egipskiej. Obowiązkowymi składnikami dukkah jest kumin, kolendra i nasiona kopru włoskiego oraz sezam i orzechy. Z gatunkami orzechów można poeksperymentować, można też dodać inne ziarna lub przyprawy. Ja proponuję następujący skład dukkah:
1 łyżka kuminu
2 łyżeczki kolendry w ziarnach
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
2 łyżki sezamu
spora garść orzechów (pół na pół
pistacje z włoskimi)
spora szczypta soli w płatkach
½ łyżeczki płatków chilli
skórka otarta z 1 limonki
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania dukkah. Rozgrzej suchą patelnię i wrzuć na nią kumin, kolendrę, nasiona kopru włoskiego i sezam. Podsmażaj przez kilka minut mieszając do momentu, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, a sezam zrobi się delikatnie rumiany. Wtedy przełóż do miseczki, żeby ziarna przestygły, a na patelnię wrzuć orzechy i również mieszając podpraż na lekko rumiany kolor. Odstaw do ostygnięcia.
- Przestudzone ziarna rozetrzyj w moździerzu, niezbyt dokładnie, tyle, żeby popękały. Orzechy posiekaj i połącz w miseczce z rozgniecionymi ziarnami. Dodaj sól i płatki chili, wymieszaj i odstaw.
- Kolej na szparagi. Zacznij od odłamania zdrewniałych końcówek. Szparagi możesz ugotować, upiec w piekarniku, na grillu lub na patelni grillowej. Ważne, żeby pozostały jędrne. Jeśli więc chcesz je ugotować, włóż je do posolonego wrzątku i gotuj 3 minuty, jeśli są takie cienkie jak moje lub 4-5 min., jeśli są grube. Jeżeli chcesz upiec szparagi w piekarniku (ja tak właśnie zrobiłam), to poukładaj je na blaszce, posmaruj pędzelkiem zamoczonym w oliwie i posyp solą. Piecz ok. 10 minut w 180⁰, grubsze ciut dłużej. Wyjmij i przestudź.
- W czasie, gdy szparagi się pieką, przygotuj jogurt. Po prostu dodaj do niego skórkę z limonki i dopraw do smaku solą.
- Masło roztop w rondelku i podgrzewaj tak długo, aż zrobi się rumiane pilnując jednak, żeby się nie przypaliło. Na koniec dodaj do masła sok z limonki i wymieszaj do połączenia.
- Na dużym talerzu rozłóż warstwę zimnego jogurtu, poukładaj na nim szparagi, obficie polej masłem limonkowym i na koniec posyp sporą ilością chrupiącej mieszanki przypraw i orzechów oraz pozostałą skórką z limonki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz