Składniki (2 porcje):
makaron farfalle (ilość na 2 porcje)
2 łyżeczki masła
1 ząbek czosnku obrany i pokrojony w plasterki
1/2 szklanki słodkiej śmietany
czubata łyżka utartego parmezanu
150g łososia wędzonego na ciepło bez skóry i ości
1 pęczek zielonych szparagów
koper
pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Podczas gdy makaron się gotuje, ugotuj szparagi pokrojone na 3-4 cm kawałki, czas gotowania, to 3-4 minuty. Wyjmij szparagi z wody i odstaw.
- Łososia podziel na małe kawałki.
- Na patelni podgrzej masło i dodaj plasterki czosnku, kiedy się zeszklą, na patelnię wlej śmietanę i gotuj kilka minut, aż śmietana lekko zgęstnieje.
- Gotowy makaron odcedź zachowując 2 łyżki wody z gotowania. Makaron i wodę przełóż na patelnię z dodając jednocześnie parmezan. Wymieszaj, aby makaron dobrze pokrył się sosem.
- Dodaj kawałki łososia i szparagi, ponownie wymieszaj. Jeszcze chwilę podgrzewaj na patelni, następnie rozłóż na porcje i posyp mielonym pieprzem oraz koprem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz