czwartek, 26 sierpnia 2021

Jagodzianki z kruszonką



Składniki (na 10 szt):

  ciasto:

1 opakowanie suszonych drożdży ( 7 g)
½ szklanki mleka (125 ml)
300 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
1 jajko
70 g masła (użyłam masła Kerrygold)
1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek
 
nadzienie jagodowe:
400-500 g czarnych jagód opłukanych i osuszonych
2 łyżki cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
 
kruszonka:
80 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g zimnego masła (użyłam masła Kerrygold)



Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj zaczyn. Drożdże wsyp do miski, dodaj po 1 łyżeczce cukru i mąki oraz ciepłe (nie gorące) mleko, zamieszaj i poczekaj aż zaczyn urośnie.
  2. W międzyczasie w misce robota kuchennego umieść przesianą mąkę, cukier, cukier z wanilią oraz szczyptę soli, wymieszaj. W środku mieszanki zrób mały dołek i wlej do niego wyrośnięty zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto używając do tego celu końcówki w kształcie haka (można też wyrabiać ręcznie).
  3. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj 1 jajko i wyrabiaj ok. 10 minut na wolnych obrotach na koniec dodając roztopione i przestudzone masło. Gdy ciasto jest jednolite i gładkie oraz wchłonęło całe masło, przestań wyrabiać, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Jagody na nadzienie wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną, odstaw.
  5. Przygotuj kruszonkę. Zimne masło pokrój w drobną kostkę, dodaj cukier oraz mąkę i wyrabiaj ręką do uzyskania grudek, odstaw.
  6. Gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość (po ok. 1-1,5 h zależnie od temperatury otoczenia), zagnieć je kilka razy podsypując mąką i podziel na 10 równych porcji.
  7. Weź pierwszą porcję ciasta i uformuj z niej palcami okrągły placek o średnicy ok. 15 cm. Na środek nałóż czubatą łyżkę nadzienia jagodowego, a brzegi placka sklej ponad jagodami jak sakiewkę. Weź bułeczkę w ręce, uformuj z niej zgrabną kulkę i połóż sklejeniem do dołu na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Dokładnie tak samo postąp z resztą ciasta i układaj bułeczki na blaszce zostawiając między nimi miejsce na wyrośnięcie.
  8. Zaklejone bułeczki posmaruj żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posyp kruszonką, pozwól im jeszcze wyrastać przez ok. 10-15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180⁰ C.
  9. Piecz 20-25 minut aż nabiorą rumianego koloru. Wyjmij blachę z piekarnika i poczekaj aż jagodzianki ostygną. Gotowe!

1 komentarz: