czwartek, 16 września 2021

Makaron fusilloni z pieczonymi pomidorami

 


Składniki (na 2 porcje):
ok. 800 g pomidorów odmiany lima
2-3 łyżki oliwy z oliwek
świeże zioła (bazylia, tymianek, oregano)
sól, pieprz mielony
2 - 3 ząbki czosnku 
1,5  łyżeczki cukru pudru
makaron fusilli lub penne (ilość na 2 osoby)
utarty parmezan do posypania
kilka listków bazylii do posypania

Sposób przygotowania:
  1. Pomidory pokrój na ćwiartki, umieść w naczyniu żaroodpornym lub ma blaszce do pieczenia, polej oliwą, posyp posiekanymi ziołami, solą i pieprzem oraz cukrem pudrem. Obrany czosnek pokrój na plasterki i dodaj do pomidorów. Wymieszaj pomidory ze wszystkimi dodatkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180⁰ C. Piecz ok. 50 minut, pomidory powinny być miękkie, ale powinny zachować swój kształt.
  2. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, przecedź i dodaj do upieczonych pomidorów. Wymieszaj makaron z pomidorami i puszczonymi przez nie sokami i podaj posypany parmezanem i listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz