Składniki (2 porcje):
brukselka:
ok. 400 g brukselki
1 łyżka oliwy
1,5 łyżki masła
skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 fileciki anchovies (dowolnie)
ok. 400 g brukselki
1 łyżka oliwy
1,5 łyżki masła
skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 fileciki anchovies (dowolnie)
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
50 g sera feta
kuskus:
kuskus perłowy 1/2 - 2/3 szklanki
2 łyżki pestek granatu
2 łyżki posiekanej natki
1-2 łyżki obranych pistacji
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Brukselkę opłucz i wrzuć na gotującą, lekko osoloną wodę na 3-4 minuty. Wyjmij i przelej lodowatą wodą, a następnie przekrój każdą z nich na pół.
- Na patelni podgrzej oliwę, dodaj przekrojone brukselki i podsmażaj, aż zaczną się delikatnie rumienić.
- Masło rozetrzyj ze skórką z cytryny, natką pietruszki, anchovies i czosnkiem. Dodaj masło do brukselki i podlej sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż do momentu, aż brukselki będą skarmelizowane i zrumienione.
- Kuskus ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, dodaj pestki granatu, natkę, pistacje i oliwę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
- Na talerzach rozłóż porcje kuskusu, na nim brukselki, wszystko posyp pokruszoną fetą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz