czwartek, 18 listopada 2021

Pieczony bakłażan z jogurtem cytrynowym i kolendrowym pesto


 Składniki (2 porcje)

1 duży bakłażan lub 2 małe (przy dużym 1 porcja = 1 połówka, przy małym - 1 porcja = 2 połówki)
1- 2 łyżki oliwy
2 łyżeczki przyprawy baharat* (lub własnoręcznie skomponowanej mieszanki przypraw bliskowschodnich)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki soli
1 średniej wielkości opakowanie gęstego jogurtu greckiego 
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
sól do smaku
2 łyżki pesto (ja użyłam kolendrowego, ale może być dowolne inne)
ok. 1 łyżki ziaren sezamu do posypania

do podania:

sałatka z dowolnych zielonych liści (u mnie kiełki groszku), pomidorków koktajlowych, pstek granatu i papryczki jalepeno oraz kasza bulgur lub kuskus.

*Baharat, to mieszanka przypraw, na którą w wersji podstawowej składają się w równych częściach: gałka muszkatołowa, cynamon, goździki, kardamon, kumin, kolendra, czarny pieprz i papryka. Jest wiele odmian baharatu w poszczególnych krajach regionu Bliskiego Wschodu, można powiedzieć, że co kraj, to baharat. W zależności od kraju baharat może więc zawierać również: suszoną miętę, szafran, kurkumę, ziele angielskie, anyż, a nawet pączki róży czy cassię, suszoną limonkę, curry oraz imbir. Gotową mieszankę baharatu można kupić w sklepach, ale bardziej aromatyczna będzie przygotowana w domu, przy czym najlepiej jest użyć ziarnistych wersji kardamonu, kuminu, kolendry i pieprzu i podprażyć je na suchej patelni, a dopiero potem zmielić lub rozetrzeć w moździerzu i połączyć z pozostałymi składnikami. 


Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana przetnij wzdłuż na 2 równe części. Każdą połówkę od strony przecięcia ponacinaj w ukośną kratkę uważając, żeby nie przeciąć skóry bakłażana.
  2. W miseczce połącz oliwę, baharat, czosnek oraz sól i utrzyj na pastę. Pastą posmaruj ponacinaną powierzchnię bakłażana.
  3. Bakłażany ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180⁰ C. Piecz 40 do 60 minut w zależności od wielkości połówek bakłażana. Aby sprawdzić, czy bakłażan jest upieczony, nadziej na widelec jeden z segmentów miąższu w najgrubszym miejscu bakłażana. Jeżeli jest gotowy, odejdzie od skóry i da się z łatwością wyjąć widelcem.
  4. W czasie, gdy bakłażan jest w piecu, połącz jogurt z sokiem i skórką z cytryny, dopraw solą do smaku i wstaw do lodówki.
  5. Jeżeli przygotowujesz pesto samodzielnie, zrób to również teraz.
  6. Przed podaniem bakłażana przygotuj sałatkę, wyłóż porcje sałatki na talerze, na nich umieść połówki upieczonego bakłażana, na bakłażanach po ok. 2 łyżki jogurtu i 1 łyżce pesto. Na koniec posyp uprażonym sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz