Składniki (2 porcje)
1- 2 łyżki oliwy
2 łyżeczki przyprawy baharat* (lub własnoręcznie skomponowanej mieszanki przypraw bliskowschodnich)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki soli
1 średniej wielkości opakowanie gęstego jogurtu greckiego
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
sól do smaku
2 łyżki pesto (ja użyłam kolendrowego, ale może być dowolne inne)
ok. 1 łyżki ziaren sezamu do posypania
do podania:
sałatka z dowolnych zielonych liści (u mnie kiełki groszku), pomidorków koktajlowych, pstek granatu i papryczki jalepeno oraz kasza bulgur lub kuskus.
*Baharat, to mieszanka przypraw, na którą w wersji podstawowej składają się w równych częściach: gałka muszkatołowa, cynamon, goździki, kardamon, kumin, kolendra, czarny pieprz i papryka. Jest wiele odmian baharatu w poszczególnych krajach regionu Bliskiego Wschodu, można powiedzieć, że co kraj, to baharat. W zależności od kraju baharat może więc zawierać również: suszoną miętę, szafran, kurkumę, ziele angielskie, anyż, a nawet pączki róży czy cassię, suszoną limonkę, curry oraz imbir. Gotową mieszankę baharatu można kupić w sklepach, ale bardziej aromatyczna będzie przygotowana w domu, przy czym najlepiej jest użyć ziarnistych wersji kardamonu, kuminu, kolendry i pieprzu i podprażyć je na suchej patelni, a dopiero potem zmielić lub rozetrzeć w moździerzu i połączyć z pozostałymi składnikami.
Sposób przygotowania:
- Bakłażana przetnij wzdłuż na 2 równe części. Każdą połówkę od strony przecięcia ponacinaj w ukośną kratkę uważając, żeby nie przeciąć skóry bakłażana.
- W miseczce połącz oliwę, baharat, czosnek oraz sól i utrzyj na pastę. Pastą posmaruj ponacinaną powierzchnię bakłażana.
- Bakłażany ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180⁰ C. Piecz 40 do 60 minut w zależności od wielkości połówek bakłażana. Aby sprawdzić, czy bakłażan jest upieczony, nadziej na widelec jeden z segmentów miąższu w najgrubszym miejscu bakłażana. Jeżeli jest gotowy, odejdzie od skóry i da się z łatwością wyjąć widelcem.
- W czasie, gdy bakłażan jest w piecu, połącz jogurt z sokiem i skórką z cytryny, dopraw solą do smaku i wstaw do lodówki.
- Jeżeli przygotowujesz pesto samodzielnie, zrób to również teraz.
- Przed podaniem bakłażana przygotuj sałatkę, wyłóż porcje sałatki na talerze, na nich umieść połówki upieczonego bakłażana, na bakłażanach po ok. 2 łyżki jogurtu i 1 łyżce pesto. Na koniec posyp uprażonym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz