Składniki (ok. 25 szt)
ciasto:
ok. 250 g
mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka
oliwy
szczypta
soli
1/3 - 1/2
szklanki ciepłej wody
nadzienie:
1 mała bulwa
kopru włoskiego (lub pół większej)
1 papryczka
peperoni lub chili
1 szalotka
lub mała cebula
2 ząbki
czosnku
2 łyżki
oliwy
250-300 g
krewetek bez głów i pancerzy
skórka
otarta z 1 cytryny
sok z ½
cytryny
1 łyżka
posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
mielony
do podania:
3 łyżki
masła (użyłam masła Kerrygold)
1 łyżeczka
płatków chili
gałązki
kopru
utarty
parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
- Na blat wysyp mąkę, na środku zrób zgłębienie, dodaj jajko, żółtko, oliwę i sól. Dużym nożem przemieszaj składniki dodając po trochu wodę i zacznij rękami zagniatać ciasto. Zagniataj aż do uzyskania jednolitego, gładkiego i elastycznego ciasta dającego się rozwałkować na bardzo cienki płat. Ciasto owiń folią i odstaw, żeby odpoczęło.
- Koper włoski, peperoni lub chili, cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie do zeszklenia składników. Na koniec do warzyw dodaj krewetki (kilka sztuk odłóż do podania gotowych ravioli) i podsmażaj razem przez 3-4 minuty.
- Zawartość patelni przełóż do miski, dodaj skórkę i sok z cytryny oraz natkę, a następnie zblenduj wszystko razem (ale nie na zupełną miazgę). Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj partiami na bardzo cienkie płaty, wycinaj z nich koła przy pomocy szklanki, na porcje ciasta nakładaj po niepełnej łyżeczce farszu i zaklejaj drugim krążkiem ciasta tak, aby powstały okrągłe poduszeczki (brzegi ciasta można lekko zwilżyć, aby łatwiej się sklejały).
- Ravioli wrzuć na posoloną, gotującą wodę i gotuj na średnim ogniu przez ok. 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- W czasie, gdy pierożki się gotują, w rondelku podgrzej masło, poczekaj, aż zacznie zmieniać kolor na złoty, dodaj płatki chili oraz szczyptę soli i zdejmij z ognia. Jeżeli zostawiłeś kilka krewetek do dekoracji, dodaj je teraz do masła, aby się podgrzały.
- Gotowe ravioli dobrze odcedź, przełóż na talerz, polej palonym masłem, udekoruj kawałkami krewetek oraz koprem i podaj z utartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz