sobota, 5 lutego 2022

Pieczony pstrąg z masłem pomarańczowo-tymiankowym i kaparami


Składniki (2 porcje):
2 płaty z pstrąga tęczowego bez skóry
sól, pieprz mielony
2 łyżeczki oliwy
2 łyżki masła
otarta skórka i sok z 1 czerwonej pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
2 gałązki tymianku
szczypta płatków chili
1 łyżka kaparów
posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:
  1. Pstrąga natrzyj solą, posyp pieprzem i posmaruj oliwą. Ułóż porcje ryby na folii aluminiowej i wstaw do nagrzanego piekarnika (funkcja grill, poziom 2) na 10 minut.
  2. Masło podgrzej w rondelku, dodaj skórkę i sok z pomarańczy i cytryny oraz tymianek, szczyptę chili oraz soli.  Zagotuj i gotuj kilka minut na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodaj kapary.
  3. Podaj porcje ryby polane sosem i posypane posiekaną natką, ewentualnie dodatkową porcją płatków chili.

1 komentarz: