czwartek, 10 lutego 2022

Makaron cacio e pepe w wersji turbo



Jak sprawić, aby danie wymagające tak niewielu składników smakowało jak milion dolarów? Używaj tylko najlepszych składników: makaron, najlepiej świeży, a jeszcze lepiej truflowy (to będzie petarda), pieprz - tylko ziarnisty ze świeżo otwartego opakowania i świeżo młotkowany, ser wyłącznie oryginalne pecorino. Dodaj do tego jeszcze trochę serca i przekonaj się, że brzydkie, zupełnie niefotogeniczne danie może smakować nieziemsko.

Składniki (2 porcje):
makaron truflowy (można go kupić w delikatesach włoskich, czasami też w Lidlu) - ilość na 2 porcje
1 duża łyżka masła
1 łyżeczka młotkowanego pieprzu (lub nieco więcej, jeśli lubimy ostro)
2 łyżki wazowe wody z gotowania makaronu
75 - 100 g utartego sera pecorino

Sposób przygotowania:
  1. Makaron wrzuć na gotującą, posoloną wodę i ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zanim odcedzisz makaron, odłóż do miseczki 2 łyżki wazowe wody z gotowania.
  2. Ser zetrzyj na drobnej tarce.
  3. Na patelni podgrzej masło, wrzuć młotkowany pieprz i pozwól mu się podprażyć na małym ogniu nie dopuszczając do zrumienienia masła.
  4. Do podprażonego pieprzu dodaj 1,5 łyżki wazowej wody z gotowania makaronu i pozostaw na ogniu, aby woda lekko odparowała. Na patelni powstanie sos, który odrobinę zgęstnieje.
  5. Gdy sos się gotuje, w miseczce utrzyj na pastę ser z pozostałą ilością wody z makaronu.
  6. Gdy sos jest gotowy, zestaw patelnię z ognia, dodaj do niej makaron, a następnie po trochu dodawaj pastę serową cały czas mieszając, aby ser równomiernie pokrył wszystkie partie makaronu.
  7. Cacio e pepe podaj od razu posypane dodatkową porcją sera i/albo pieprzu.

1 komentarz: