czwartek, 17 lutego 2022

Tofu po chińsku w kleistym sosie pomarańczowym



Składniki (2 porcje):

tofu (lub kurczak w wersji mięsnej):
1,5 opakowania tofu (lub 2 małe filety z kurczaka)
sól
pieprz mielony 
duża szczypta czosnku w proszku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju do smażenia (np. arachidowego)

sos:
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
kawałek świeżego, utartego imbiru (ok. 3-4 cm)
duża szczypta płatków chili
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
2 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

do podania:
ryż
posiekana cebulka dymka
prażone ziarna sezamu

Sposób przygotowania:
  1. Tofu poszarp na małe kawałki, posyp je solą i pieprzem (jeśli używasz filetów z kurczaka, po prostu pokrój je w kostkę).
  2. W misce połącz czosnek w proszku, mąkę ziemniaczaną i sos sojowy, wymieszaj, dodaj tofu, ponownie wymieszaj i odstaw do zamarynowania na min. 1/2 godziny.
  3. Na patelni podgrzej olej, dodaj kawałki tofu i podsmażaj obracając do momentu, aż zrobią się równomiernie złote i chrupiące. Gotowe przełóż do miski.
  4. Gdy tofu się smaży połącz w dużym kubku wszystkie składniki sosu i dokładnie wymieszaj.
  5. Sos wylej na patelnię, na której smażyło się tofu i zagotuj mieszając. Kiedy zgęstnieje, dodaj usmażone kawałki tofu i trzymaj jeszcze na ogniu przez chwilę, aby tofu się podgrzało.
  6. Danie podaj z ryżem posypane posiekaną dymką i ziarnami sezamu. Do tego ulubione warzywa.

1 komentarz: