Składniki (2 porcje):
1 fenkuł
sok z 1/2 cytryny
2 czerwone pomarańcze obrane ze skóry
1 duże, czerwone jabłko
50 g pokruszonej fety
garść obranych pistacji
1 duże, czerwone jabłko
50 g pokruszonej fety
garść obranych pistacji
dressing:
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy dijońskiej
1 łyżeczka brązowego cukru
szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Fenkuł pokrój w bardzo cienkie krążki, przełóż do miski, zalej sokiem z cytryny, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.
- Pomarańcze pokrój w plastry, jabłka przekrój na pół, usuń środki z pestkami i pokrój na cienkie półplasterki.
- Pokrojone jabłka i zamarynowany w soku z cytryny fenkuł rozłóż na talerzach, dodaj kawałki pomarańczy, posyp pokruszoną fetą i pistacjami.
- Składniki dressingu połącz w małym słoiczku, energicznie potrząśnij kilka razy do uzyskania gładkiej emulsji. Polej sosem sałatkę i od razu podaj.
Przepiękna sałatka <3!
OdpowiedzUsuń