wtorek, 22 lutego 2022

Sałatka z czerwonych pomarańczy, fenkułu i jabłka z fetą


Składniki (2 porcje):

1 fenkuł
sok z 1/2 cytryny
2 czerwone pomarańcze obrane ze skóry
1 duże, czerwone jabłko
50 g pokruszonej fety
garść obranych pistacji 

dressing:
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy dijońskiej
1 łyżeczka brązowego cukru
szczypta soli

Sposób przygotowania:
  1. Fenkuł pokrój w bardzo cienkie krążki, przełóż do miski, zalej sokiem z cytryny, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.
  2. Pomarańcze pokrój w plastry, jabłka przekrój na pół, usuń środki z pestkami i pokrój na cienkie półplasterki.
  3. Pokrojone jabłka i zamarynowany w soku z cytryny fenkuł rozłóż na talerzach, dodaj kawałki pomarańczy, posyp pokruszoną fetą i pistacjami.
  4. Składniki dressingu połącz w małym słoiczku, energicznie potrząśnij kilka razy do uzyskania gładkiej emulsji. Polej sosem sałatkę i od razu podaj.

1 komentarz: