Składniki (ok. 40 szt):
ciasto na pierożki:
300 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
160 ml gorącej wody (zaraz po zagotowaniu)
mąka ziemniaczana do podsypywania ciasta
1/2 łyżeczki soli
160 ml gorącej wody (zaraz po zagotowaniu)
mąka ziemniaczana do podsypywania ciasta
nadzienie:
300 g mielonej wieprzowiny
250 g krewetek bez pancerzy i głów
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżka sosu ostrygowego
2 łyżki wody lub bulionu
1 łyżka oleju sezamowego
2 łodygi dymki
3-4 łodygi kolendry
sos:
2 łyżki drobno posiekanej kolendry
1 czerwone chili drobno posiekane
2 łyżki oleju sezamowego
1 posiekany ząbek czosnku
4 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki
1 łyżka płynnego miodu
posiekana dymka do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ostatecznie
możemy też formować won tony tak, jak polskie pierogi, nie wpłynie to na
smak, a będzie znacznie szybciej.
- Zacznij od przygotowania sosu. Po prostu połącz i wymieszaj wszystkie składniki oprócz dymki. Odstaw do lodówki.
- Mąkę na ciasto wsyp do miski, wymieszaj z solą. Zrób na środku dołek i wlej do niego gorącą wodę. Łyżką mieszaj wodę z mąką, kiedy składniki zaczynają się łączyć, przełóż ciasto na stolnicę i rękami zagnieć jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Owiń je folią i wstaw do lodówki na 1/2 godziny.
- W czasie, gdy ciasto leży w lodówce, bierzemy się za farsz. Posiekaj krewetki (niezbyt drobno) i wymieszaj z mieloną wieprzowiną. Dodaj mąkę ziemniaczaną, sól, cukier, pieprz, sos ostrygowy i bulion. Dokładnie wymieszaj ręką, na koniec dodaj olej sezamowy i ponownie wymieszaj. Przykryj miskę i wstaw mięso do lodówki do zamarynowania.
- Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 3 części i każdą po kolei rozwałkuj na bardzo cienki płat. Nie podsypuj podczas wałkowania mąką pszenną, używaj do tego celu wyłącznie mąki ziemniaczanej.
- Kiedy rozwałkujesz pierwszą część ciasta na cieniutki płat, wytnij z niego kółka (szklanką) lub kwadraty (ok. 10 x 10 cm) w zależności od tego, jaki kształt pierożków chcesz uzyskać. Każdą porcję ciasta oprósz delikatnie mąką ziemniaczaną i układaj jedna na drugiej, najlepiej pod kawałkiem folii, gdyż ciasto bardzo szybko wysycha. W ten sposób przygotuj także pozostałą ilość ciasta.
- Mięso wyjmij z lodówki, przed samym przystąpieniem do klejenia pierożków wmieszaj jeszcze do niego posiekaną dymkę oraz kolendrę.
- Na każdą porcję ciasta nałóż niepełną łyżeczkę farszu, palcem zamoczonym w zimnej wodzie zwilż krawędzie ciasta, które będą sklejane i uformuj pierożek według wybranego wzoru. Układaj pierożki na desce posypanej mąką ziemniaczaną i trzymaj przykryte ściereczką do momentu zakończenia pracy.
- Pierożki wrzucaj partiami na wrzącą, posoloną wodę i gotuj na średnim ogniu ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągaj pierożki łyżką cedzakową i przekładaj od razu na talerz. Podaj won tony posypane posiekaną dymką z przygotowanym wcześniej sosem.
Won tony można też podać w bulionie, na który przepis znajdziesz tu: klik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz