czwartek, 24 lutego 2022

Pierożki won ton z nadzieniem wieprzowo-krewetkowym


Składniki (ok. 40 szt):

ciasto na pierożki:

300 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
160 ml gorącej wody (zaraz po zagotowaniu) 
mąka ziemniaczana do podsypywania ciasta 
 
nadzienie:
300 g mielonej wieprzowiny
 250 g krewetek bez pancerzy i głów
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżka sosu ostrygowego 
2 łyżki wody lub bulionu
1 łyżka oleju sezamowego
2 łodygi dymki
3-4 łodygi kolendry

sos:
2 łyżki drobno posiekanej kolendry
1 czerwone chili drobno posiekane
 2 łyżki oleju sezamowego
1 posiekany ząbek czosnku 
4 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki
1 łyżka płynnego miodu 
posiekana dymka do dekoracji

Sposób przygotowania:
 
Jest wiele sposobów formowania won tonów, można je podejrzeć na przykład tu lub tu.
Ostatecznie możemy też formować won tony tak, jak polskie pierogi, nie wpłynie to na smak, a będzie znacznie szybciej.
  1. Zacznij od przygotowania sosu. Po prostu połącz i wymieszaj wszystkie składniki oprócz dymki. Odstaw do lodówki.
  2. Mąkę na ciasto wsyp do miski, wymieszaj z solą. Zrób na środku dołek i wlej do niego gorącą wodę. Łyżką mieszaj wodę z mąką, kiedy składniki zaczynają się łączyć, przełóż ciasto na stolnicę i rękami zagnieć jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Owiń je folią i wstaw do lodówki na 1/2 godziny.
  3. W czasie, gdy ciasto leży w lodówce, bierzemy się za farsz. Posiekaj krewetki (niezbyt drobno) i wymieszaj z mieloną wieprzowiną. Dodaj mąkę ziemniaczaną, sól, cukier, pieprz, sos ostrygowy i bulion. Dokładnie wymieszaj ręką, na koniec dodaj olej sezamowy i ponownie wymieszaj. Przykryj miskę i wstaw mięso do lodówki do zamarynowania.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 3 części i każdą po kolei rozwałkuj na bardzo cienki płat. Nie podsypuj podczas wałkowania mąką pszenną, używaj do tego celu wyłącznie mąki ziemniaczanej. 
  5. Kiedy rozwałkujesz pierwszą część ciasta na cieniutki płat, wytnij z niego kółka (szklanką)  lub kwadraty (ok. 10 x 10 cm) w zależności od tego, jaki kształt pierożków chcesz uzyskać. Każdą porcję ciasta oprósz delikatnie mąką ziemniaczaną i układaj jedna na drugiej, najlepiej pod kawałkiem folii, gdyż ciasto bardzo szybko wysycha. W ten sposób przygotuj także pozostałą ilość ciasta.
  6. Mięso wyjmij z lodówki, przed samym przystąpieniem do klejenia pierożków wmieszaj jeszcze do niego posiekaną dymkę oraz kolendrę.
  7. Na każdą porcję ciasta nałóż niepełną łyżeczkę farszu, palcem zamoczonym w zimnej wodzie zwilż krawędzie ciasta, które będą sklejane i uformuj pierożek według wybranego wzoru. Układaj pierożki na desce posypanej mąką ziemniaczaną i trzymaj przykryte ściereczką do momentu zakończenia pracy.
  8. Pierożki wrzucaj partiami na wrzącą, posoloną wodę i gotuj na średnim ogniu ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągaj pierożki łyżką cedzakową i przekładaj od razu na talerz. Podaj won tony posypane posiekaną dymką z przygotowanym wcześniej sosem. 
Won tony można też podać w bulionie, na który przepis znajdziesz tu: klik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz