Składniki (2 porcje):
2 łyżki oliwy
kawałek chorizo (ok. 75 g) pokrojony w kosteczkę
150 g świeżego łososia bez skóry
sól, pieprz mielony
mała garść suszonych pomidorów
makaron fusilloni (albo fusili lub penne)
2 ząbki czosnku obrane i posiekane
1 łyżka czerwonego pesto
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
2 łyżki utartego parmezanu + więcej po podania
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Na patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj chorizo i podsmaż do zrumienienia. Przełóż chorizo na miseczkę (zostawiając tłuszcz na patelni), odstaw.
- Łososia pokrój w grubą kostkę o boku ok. 2,5 cm, posyp solą i pieprzem i podsmaż ze wszystkich stron na tłuszczu, który wytopił się z chorizo, przełóż na miseczkę i odstaw.
- Pomidory zalej wodą i poczekaj aż zmiękną (jeśli używasz pomidorów z oleju, osusz je, nie zalewaj wodą. Pokrój w paseczki.
- W osobnym garnku ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przecedź, wody z gotowania nie wylewaj.
- Na patelnię dodaj teraz drugą łyżkę oliwy i czosnek. Podsmaż go do zeszklenia i dodaj do niego pesto i przecier pomidorowy, wymieszaj.
- Na patelnię wlej 2-3 łyżki wazowe wody z gotowania makaronu (lub 2 łyżki wazowe wody z gotowania makaronu i 1 łyżkę wody, w której moczyły się pomidory).
- Przecedzony makaron wrzuć do sosu i mieszając dodaj do niego utarty parmezan, a następnie usmażonego łososia, chorizo i kawałki suszonych pomidorów. Wymieszaj ostatni raz i sprawdź, czy nie trzeba dosolić (nie powinno to być konieczne, zwłaszcza, że suszone pomidory są zwykle dosyć słone).
- Przed podaniem posyp makaron mielonym pieprzem, utartym parmezanem i posiekaną natką lub ziołami (bazylia, oregano).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz