sobota, 9 kwietnia 2022

Marchewkowe gnocchi „cheddar e pepe” ze skwarkami z chorizo

 


Składniki (2 porcje):

450 g ziemniaków
250 g młodej marchewki
50 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
1 żółtko
ok. 300 g mąki
1 łyżka soli
1 łyżka masła
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu rozgniecionych np. w moździerzu (można użyć więcej pieprzu, jeśli ma być bardzo ostre)
50 g utartego sera cheddar + więcej do posypania gotowej potrawy

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i marchewkę obierz i ugotuj do miękkości, dobrze odparuj i poczekaj aż warzywa przestygną (można też warzywa upiec w piekarniku).
  2. Chorizo pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię i podsmaż tak, aby kawałeczki chorizo obsmażyły się ze wszystkich stron i zrobiły się chrupiące. Chorizo jest dosyć tłuste, więc można to zrobić bez dodawania tłuszczu, jednak, jeśli to konieczne, można dodać 1 łyżeczkę oliwy. Gotowe skwarki przełóż do miseczki zostawiając wytopiony tłuszcz na patelni.
  3. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, marchewkę zblenduj na pure, wszystko razem przełóż na stolnicę, dodaj żółtko i stopniowo dodawaj mąkę jednocześnie zagniatając ciasto. Może się okazać, że wystarczy mniejsza ilość mąki lub, że trzeba będzie jej dodać więcej, wszystko zależy od tego, jakich ziemniaków używamy. Gotowe ciasto powinno być delikatne, ale nie powinno się kleić do stolnicy, ani do rąk.
  4. Ciasto podziel na 4 części, z każdej z nich uformuj wałek, kulając rękami doprowadź do momentu, kiedy wałek będzie miał około 2 – 3 cm grubości. Podsyp lekko mąką i pokrój wałek z ciasta na kawałki o długości 2-3 cm. Układaj je na omączonej powierzchni deski do krojenia.
  5. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól i wrzuć połowę kluseczek, zamieszaj i gotuj na średnim ogniu. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze 3-4 minuty. Wyjmij kluski łyżką cedzakową i przełóż je na sitko. Powtórz to samo z drugą partią klusek .
  6. W czasie, gdy gnocchi się gotują, na patelnię z tłuszczem od chorizo dodaj masło, podgrzej i dodaj pieprz, gotuj przez 2-3 minuty.
  7. Do sosu na patelni dodaj teraz 2 łyżki wazowe wody z gotowania klusek, na chwilę zwiększ ogień i gotuj kolejne 2-3 minuty, aż sos nieco odparuje. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj odcedzone gnocchi i skwarki z chorizo oraz utarty ser. Wszystko razem dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia sera i jeszcze na chwilę postaw na średnim ogniu, tylko do podgrzania.

Rozłóż gnocchi na talerze i posyp dodatkową porcją sera cheddar i (dowolnie) pieprzu. Dodatkowo można posypać każdą porcję listkami tymianku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz