Składniki (3 porcje)
ziemniaki:
9 dobrze wyszorowanych ziemniaków średniej wielkości
75 g masła
1 obrany ząbek czosnku
1,5 - 2 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół (pietruszka, koper,
tymianek, szałwia)
1 łyżeczka musztardy
sól
gzik:
400 g serka homogenizowanego lub
takiego, jak na sernik (najlepiej „mój ulubiony” z Wielunia)
czubata łyżka drobno posiekanych
ziół: szczypiorek, koperek, pietruszka (z przewagą szczypiorku)
skórka otarta z 1/3 cytryny
sól
150 g kremówki (w wersji lżejszej
może być 200 g kwaśnej śmietany lub
jogurtu greckiego, jednak z kremówką gzik będzie najbardziej delikatny i
puszysty)
mielony pieprz, sól w płatkach i gałązki
kopru do podania
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku ugotuj ziemniaki w mundurkach (bez obierania) do miękkości. Odcedź.
- W czasie, gdy ziemniaki się gotują podgrzej masło w małym rondelku, dodaj posiekany czosnek, a po chwili również zioła i podgrzewaj razem przez ok. 3 minuty. Do masła dodaj musztardę i ½ łyżeczki soli. Wymieszaj i odstaw.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem, poukładaj na nim ugotowane ziemniaki (nie obieraj ich!). Każdy ziemniak lekko zmiażdż drewnianym tłuczkiem, aby popękał. Nic nie szkodzi, jeśli ziemniaki rozpadną się na pół.
- „Rozdeptane” ziemniaki polej ziołowym masłem, a najlepiej posmaruj pędzelkiem dbając o to, aby masło wprowadzić do wszystkich zakamarków, jakie utworzą się na ziemniakach po rozdeptaniu.
- Blachę z ziemniakami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 ⁰C i zapiekaj przez ok. 30 minut lub do momentu, aż ziemniaki lekko się zrumienią, a na wierzchu utworzy się delikatnie chrupiąca skorupka.
- W czasie, gdy ziemniaki się pieką w misce połącz serek z ziołami oraz skórką z cytryny i dopraw solą do smaku. Ubij kremówkę, a następnie delikatnie wmieszaj ją w gzik.
- Gotowe ziemniaki podaj z gzikiem posyp świeżo zmielonym pieprzem i koprem, ewentualnie odrobiną soli morskiej w płatkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz