sobota, 9 kwietnia 2022

Smashed potatoes, czyli poznańskie pyry z gzikiem wersja 2.0


Składniki   (3 porcje)

ziemniaki:
9 dobrze wyszorowanych ziemniaków średniej wielkości
75 g masła 
1 obrany ząbek czosnku
1,5 - 2 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół (pietruszka, koper, tymianek, szałwia)
1 łyżeczka musztardy
sól


gzik:
400 g serka homogenizowanego lub takiego, jak na sernik (najlepiej „mój ulubiony” z Wielunia)
czubata łyżka drobno posiekanych ziół: szczypiorek, koperek, pietruszka (z przewagą szczypiorku)
skórka otarta z 1/3 cytryny
sól
150 g kremówki (w wersji lżejszej może być 200 g  kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego, jednak z kremówką gzik będzie najbardziej delikatny i puszysty)
mielony pieprz, sól w płatkach i gałązki kopru do podania


Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku ugotuj ziemniaki w mundurkach (bez obierania) do miękkości. Odcedź.
  2. W czasie, gdy ziemniaki się gotują podgrzej masło w małym rondelku, dodaj posiekany czosnek, a po chwili również zioła i podgrzewaj razem przez ok. 3 minuty. Do masła dodaj musztardę i ½ łyżeczki soli. Wymieszaj i odstaw.
  3. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, poukładaj na nim ugotowane ziemniaki (nie obieraj ich!). Każdy ziemniak lekko zmiażdż drewnianym tłuczkiem, aby popękał. Nic nie szkodzi, jeśli ziemniaki rozpadną się na pół.
  4. „Rozdeptane” ziemniaki polej ziołowym masłem, a najlepiej posmaruj pędzelkiem dbając o to, aby masło wprowadzić do wszystkich zakamarków, jakie utworzą się na ziemniakach po rozdeptaniu.
  5. Blachę z ziemniakami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 ⁰C i zapiekaj przez ok. 30 minut lub do momentu, aż ziemniaki lekko się zrumienią, a na wierzchu utworzy się delikatnie chrupiąca skorupka.
  6. W czasie, gdy ziemniaki się pieką w misce połącz serek z ziołami oraz skórką z cytryny i dopraw solą do smaku. Ubij kremówkę, a następnie delikatnie wmieszaj ją w gzik.
  7. Gotowe ziemniaki podaj z gzikiem posyp świeżo zmielonym pieprzem i koprem, ewentualnie odrobiną soli morskiej w płatkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz