środa, 2 marca 2022

Odwrócone ciasto migdałowe z pomarańczami

 


Składniki  (na tortownicę o średnicy 22-24 cm):

wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
3 pomarańcze
odrobina masła do wysmarowania tortownicy
1 łyżka bułki tartej do wysypania tortownicy
1 łyżka miodu

200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła (użyłam masła Kerrygold)
200 g drobnego cukru
50 g płynnego miodu
4 jajka
100 g mąki migdałowej (lub migdałów zblendowanych na proszek)
1 łyżka ekstraktu z wanilii
140 g jogurtu greckiego
2 łyżki pestek z granatu (dowolnie)

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku zagotuj wodę, włóż do niej 1 pomarańczę średniej wielkości i gotuj ją na małym ogniu przez 50 minut.  Po tym czasie wyjmij, przestudź, rozkrój na pół i usuń ewentualne pestki. Razem ze skórą zblenduj pomarańczę na gładkie pure.
  2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.. Brzegi posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na dnie pokrytym papierem rozprowadź łyżkę miodu.
  3. Dwie pozostałe pomarańcze pokrój w plastry grubości ok. 2-3 mm i poukładaj je na dnie tortownicy posmarowanym miodem (po upieczeniu ciasto zostanie odwrócone i to będzie jego wierzch).
  4. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
  5. Piekarnik nagrzej do 180C.
  6. W misce utrzyj ręcznie lub robotem kuchennym 250 g masła dodając do niego stopniowo 200g cukru oraz 50 g miodu.
  7. Gdy masło z cukrem jest jednolite i puszyste, zacznij dodawać do niego stopniowo po 1 jajku i po trochu mąki pszennej oraz mąki migdałowej. Cały czas mieszaj dodając sukcesywnie pozostałe jajka i mąki aż do ich wyczerpania.
  8. Na koniec wmieszaj do ciasta ekstrakt z wanilii, jogurt oraz wcześniej przygotowane pure z pomarańczy. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
  9. Masę przełóż do tortownicy na przygotowane plastry z pomarańczy uważając, żeby ich nie poprzesuwać. Wyrównaj wierzch i wstaw do gorącego piekarnika na 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  10. Gotowe ciasto pozostaw w stygnącym piekarniku na 10 minut, potem wyjmij i postaw na kratce do ostygnięcia. Aby wyjąć ciasto z tortownicy przykryj ją dużym talerzem i obróć o 180 stopni tak, aby plastry z pomarańczy znalazły się na wierzchu, Zdejmij obręcz i dno tortownicy i delikatnie usuń papier. Przerwy pomiędzy plasterkami pomarańczy można dodatkowo wypełnić pestkami granatu. Do podania przyda się bita śmietana albo np. gęsty jogurt waniliowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz