wtorek, 26 kwietnia 2022

Sałatka z zielonych szparagów i groszku z burratą


Składniki (1 duża porcja):
garść rukoli
5-6 zielonych szparagów
1/2 szklanki obranego młodego groszku
kilka rzodkiewek pokrojonych w plasterki
1 mała czerwona cebula zamarynowana 30 minut wcześniej w soku z cytryny
1 kulka sera burrata
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki pesto bazyliowego
liście bazylii

Sposób przygotowania:
  1. Od szparagów odłam zdrewniane końcówki i ugotuj je al dente w posolonej wodzie (4-5 minut po włożeniu do wrzątku powinno wystarczyć). 
  2. Liście rukoli rozłóż na talerzu, wymieszaj z przestudzonymi szparagami i groszkiem.
  3. Dodaj rzodkiewki, krążki cebuli i przekrojoną na 2 połówki burratę. 
  4. Oliwę wymieszaj z pesto i skrop sałatkę. Udekoruj listkami bazylii. Podaj z grzanką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz