sobota, 7 maja 2022

Fasolka z balsamicznym sosem, skwarkami z chorizo i orzechami

 


Składniki (2 porcje):
ok. 1/2 kg młodej fasoli
1łyżka masła
kawałek kiełbasy chorizo (ok. 75 g) pokrojony w drobną kostkę
garść orzechów włoskich
2 szalotki pokrojone w krążki
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka płatków suszonej papryki (słodkiej)
ok. 50 g pokruszonej fety
sól

sos:
2 łyżeczki musztardy z Dijon
2 łyżeczki syropu klonowego
2 łyżeczki octu balsamicznego
2 łyżeczki wody
szczypta soli

Sposób przygotowania:
  1. Fasolkę opłucz, odetnij końcówki, długie strączki przekrój na 2-3 kawałki. Wrzuć fasolkę do gotującej, posolonej wody i ugotuj al dente, czas gotowania będzie zależał od gatunku fasoli, mojej wystarczyły 4 minuty. Fasolkę przecedź, przelej lodowatą wodą i odstaw (gwałtowne schłodzenie fasoli pomoże jej zachować intensywnie zielony kolor).
  2. Połącz w miseczce wszystkie składniki sosu.
  3. Na małej patelni podgrzej połowę masła, dodaj chorizo oraz orzechy i podsmażaj na niewielkim ogniu (chorizo puści trochę aromatycznego tłuszczu, orzechy podsmażone w tym tłuszczu będą pyszne), aż orzechy i skwarki z chorizo zrobią się chrupiące.
  4. Równocześnie na większej patelni podgrzej resztę masła, dodaj szalotkę i czosnek oraz płatki papryki. Smaż razem do zeszklenia, następnie dodaj fasolkę oraz przygotowany sos i na średnim ogniu podsmażaj tylko do podgrzania fasoli.
  5. Fasolkę wyłóż na talerz, dodaj chorizo oraz orzechy i posyp pokruszoną fetą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz