sobota, 7 maja 2022

Białe szparagi w sosie holenderskim z posypką dukkah

 


Składniki (2 porcje):

białe szparagi (8-10 szt zależnie od grubości)

sos:
3 żółtka
kilka liści czosnku niedźwiedziego (jeśli nie masz, użyj szczypiorku)
5 łyżek białego wytrawnego wina
50 g zimnego masła
sól

do podania:
2 łyżki dukah - chrupiącej mieszanki ziaren, na którą przepis podałam tu: klik
Możesz zastosować dowolne orzechy i nie dodawać skórki z limonki.
Dukkah można przygotować w większej ilości, przechowywać w słoiku i posypywać mieszanką różne inne rzeczy.

Sposób przygotowania
  1. Odetnij zdrewniałe końcówki i dokładnie obierz szparagi. Ugotuj je al dente w posolonej wodzie (powinny pozostać jędrne).
  2. Posiekaj bardzo drobno liście czosnku niedźwiedziego. 
  3. Do żaroodpornej miseczki wbij żółtka, dodaj posiekane liście czosnku oraz wino i postaw miseczkę na rondelku, w którym gotuje się woda (niezbyt intensywnie). Podgrzewaj sos cały czas mieszając, aż zauważysz, że sos się podgrzał i zaczyna gęstnieć. Zdejmij miseczkę z rondelka, dodaj masło i nadal mieszaj aż do rozpuszczenia całego masła. Dopraw do smaku solą.
  4. Na talerzach rozłóż porcje sosu, na nich poukładaj szparagi i wszystko razem posyp dukkah. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz