wtorek, 17 maja 2022

Stir fry z zielonych szparagów z kurczakiem i orzeszkami nerkowca


Składniki (2 porcje):

330 g piersi z kurczaka (w wersji wege można dać tofu lub grzyby)
2 łyżki jasnego sosu sojowego
odrobina soli
1 pęczek zielonych szparagów (8 szt)
2 łyżki oleju arachidowego lub innego
1 duża cebula pokrojona w ósemki
kawałek imbiru wielkości kciuka obrany i utarty na tarce
1 czerwone chilli drobno pokrojone
2 ząbki czosnku obrane i posiekane
garść orzeszków nerkowca
2 dymki pokrojone na kawałki ok. 2-3 cm

sos:
4 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka pasty tamaryndowej
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka płynnego miodu
4-5 łyżek wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
szczypta soli (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka (albo tofu lub grzyby) opłucz, osusz i pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm, przełóż do miski, dodaj sos sojowy i odrobinę soli (uwaga, sos sojowy jest również słony, więc uważaj, żeby nie przesolić). Mięso dokładnie wymieszaj z sosem i solą, przykryj i odstaw na min. 30 min.
  2. Przygotuj szparagi: odłam i wyrzuć zdrewniałe końcówki, a szparagi zblanszuj w gotującej posolonej wodzie przez 3-4 minuty. Gdy przestygną, pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm.
  3. W kubku połącz wszystkie składniki sosu.
  4. W woku lub na patelni podgrzej połowę oleju i podsmaż kawałki kurczaka do uzyskania rumianego koloru ze wszystkich stron. Przełóż mięso na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  5. Do woka dodaj resztę oleju, wrzuć cebulę i smaż na dość ostrym ogniu nadal cały czas mieszając i uważając, żeby nie przypalić. Gdy cebula się zeszkli, dodaj imbir, chilli, czosnek i orzeszki. Dalej smaż wszystko razem nieustannie mieszając przez ok. 3 minuty.
  6. Czas na kurczaka i szparagi. Dodaj je do woka i delikatnie zmniejsz ogień. Teraz podsmażaj całość już tylko do podgrzania mięsa i szparagów.
  7. Na koniec dokładnie zamieszaj sos, dolej go do woka i szybko zamieszaj. Dzięki mące ziemniaczanej sos błyskawicznie zgęstnieje. Zdejmij wok z ognia. 
  8. Danie podaj z ryżem, dodatkowo można (choć nie trzeba) posypać porcje posiekanym szczypiorem i/lub prażonym sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz