Składniki (na 8 szt):
kilka małych liści sałaty
16 szt cienkich, zielonych szparagów
1 młoda marchew
1 mała czerwona papryka
1/2 jędrnego mango
1 awokado
kilka rzodkiewek (dowolnie)
8 arkuszy papieru ryżowego do spring rollsów
sos słodko - kwaśny:
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka cukru
4 łyżeczki sosu rybnego
1 łyżka wody
1 strączek niezbyt ostrej papryczki chili
Sposób przygotowania:
- Szparagi zblanszuj przez 4 minuty w gotującej, posolonej wodzie, przestudź.
- Marchew, paprykę, mango i awokado pokrój w cienkie paseczki o długości ok. 10-12 cm, rzodkiewki, jeśli używasz, pokrój w plasterki.
- Przygotuj głęboki talerz z zimną wodą, w którym zmieści się płat papieru ryżowego. Przygotuj też 2 wilgotne ściereczki, na jednej będziemy zwijać rollsy, druga posłuży do okrycia zwiniętych rollsów i ochrony ich przed wyschnięciem.
- Weź pierwszy płat papieru ryżowego i delikatnie zamocz go z obu stron w przygotowanej wodzie. Papier natychmiast zmięknie, więc teraz obchodź się z nim delikatnie, aby go nie porwać, ręce powinny być cały czas zwilżone wodą.
- Połóż zmoczony płat na mokrej ściereczce, umieść na nim kawałek sałaty i po trochu papryki, marchewki, mango i awokado, ewentualnie rzodkiewki oraz 2 szparagi. Warzyw nie układaj na środku tylko bliżej brzegu, który znajduje się od Twojej strony zostawiając ok. 2-3 cm wolnego brzegu. Teraz chwyć delikatnie za brzeg i owiń nim warzywa, Zanim zwiniesz do końca, złóż lewy i prawy brzeg do środka, dopiero teraz zwiń rollsa do końca tak, aby się skleił. Jeśli nie chce się skleić przesmaruj brzeg ciasta palcem zmoczonym w wodzie, sklei się na pewno. Podobnie pozawijaj pozostałe rollsy. Układaj je na połowie mokrej ściereczki dbając o to, żeby były przykryte drugą połową, aby nie przesychały.
- W miseczce połącz wszystkie składniki sosu.
- Rollsy podaj z sosem słodko - kwaśnym, przed podaniem możesz je przekroić pod kątem na 2 części, aby pokazać ich kolorowe wnętrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz