Składniki (3-4 porcje):
1 ząbek czosnku
2 szalotki
2 łyżki oliwy
3/4 - 1 l bulionu warzywnego (lub drobiowego)
400 g młodego, wyłuskanego groszku (poza sezonem mrożonego)
2 nieduże ziemniaki
3-4 gałązki świeżej bazylii
do podania:
grzanki,
odrobina jogurtu greckiego lub fety
oliwa truflowa
pokruszone pistacje
Sposób przygotowania:
- Czosnek i szalotkę obierz i posiekaj, zeszklij na oliwie podgrzanej w garnku.
- Dodaj 1/2 l bulionu i zagotuj, następnie wrzuć ziemniaki uprzednio obrane i pokrojone w drobną kostkę oraz groszek. Gotuj tylko kilka minut, młody groszek szybko zmięknie, a gotowany zbyt długo straci piękny i wyrazisty zielony kolor. Na ostatnią minutę dodaj do garnka bazylię.
- Zupę zblenduj na krem i dodaj tyle pozostałego bulionu, aby zupa miała odpowiednią konsystencję. Dopraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem udekoruj porcje zupy jogurtem i skrop oliwą truflową oraz posyp pistacjami. Podaj z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz