Składniki:
ok. 10 papryczek baby w różnych kolorach
2 szalotki
1 łyżka oliwy
200 g koziego serka śmietankowego
30 g drobno utartego sera parmezan lub cheddar
skórka otarta z 1/2 limonki
sok z 1/2 limonki
sól, pieprz mielony
dressing:
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka octu winnego
Sposób przygotowania:
- Papryczki opłucz, osusz i odetnij końcówki z ogonkiem (ok. 1 cm).
- Szalotki pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie do momentu, aż się delikatnie skarmelizują.
- Połącz serek z usmażoną szalotką, parmezanem, skórką i sokiem z limonki. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Nafaszeruj serkiem papryczki zamykając otwór wcześniej odciętą końcówką z ogonkiem. Zepnij ciasno wykałaczką.
- Piecz papryczki na grillu lub na patelni grillowej ok. 10-15 minut obracając 2-3 razy w trakcie pieczenia.
- W międzyczasie połącz i wymieszaj składniki sosu.
- Gotowe papryczki polej sosem i podaj. Są pyszne i na ciepło, i na zimno.
Przepis wg. Yotam'a Ottolenghi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz