środa, 17 sierpnia 2022

Grillowane papryczki baby nadziewane kozim serkiem



Składniki:
ok. 10 papryczek baby w różnych kolorach
2 szalotki
1 łyżka oliwy
200 g koziego serka śmietankowego
30 g drobno utartego sera parmezan lub cheddar
skórka otarta z 1/2 limonki
sok z 1/2 limonki
sól, pieprz  mielony

dressing:
 1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka octu winnego

Sposób przygotowania:
  1. Papryczki opłucz, osusz i odetnij końcówki z ogonkiem (ok. 1 cm).
  2. Szalotki pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie do momentu, aż się delikatnie skarmelizują.
  3. Połącz serek z usmażoną szalotką, parmezanem, skórką i sokiem z limonki. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Nafaszeruj serkiem papryczki zamykając otwór wcześniej odciętą końcówką z ogonkiem. Zepnij ciasno wykałaczką.
  5. Piecz papryczki na grillu lub na patelni grillowej ok. 10-15 minut obracając 2-3 razy w trakcie pieczenia.
  6. W międzyczasie połącz i wymieszaj składniki sosu.
  7. Gotowe papryczki polej sosem i podaj. Są pyszne i na ciepło, i na zimno.
Przepis wg. Yotam'a Ottolenghi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz