Burek (lub borek), to wywodzący się z Turcji streetfood
popularny także w wielu krajach bałkańskich, w tym w Chorwacji, Czarnogórze
oraz Serbii. Przygotowuje się go z ciasta filo wypełnionego farszem z mięsa
albo warzyw i/lub sera. Burek można upiec na blaszce, wtedy warstwy ciasta
przekłada się farszem jak w lasagne. Alternatywą jest upieczenie wielu
mniejszych porcji łatwych do zjedzenia bez pomocy noża, widelca i talerzyka.
Takie właśnie porcje jednoosobowe będą idealną przekąską na letni piknik.
Składniki:
10 arkuszy ciasta filo (jeżeli
używasz mrożonego ciasta filo, to przed przygotowaniem trzeba je rozmrozić)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 opakowania mrożonego szpinaku (najlepiej już rozdrobnionego)
300 g oryginalnego sera feta
70 g sera cheddar (użyłam sera Kerrygold)
sól, pieprz do smaku
2 łyżki roztopionego masła
ziarna sezamu i/lub czarnuszki do posypania
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 opakowania mrożonego szpinaku (najlepiej już rozdrobnionego)
300 g oryginalnego sera feta
70 g sera cheddar (użyłam sera Kerrygold)
sól, pieprz do smaku
2 łyżki roztopionego masła
ziarna sezamu i/lub czarnuszki do posypania
mieszanka do smarowania ciasta:
1 mały jogurt naturalny
3 łyżki oliwy
2 jajka
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek obierz i posiekaj. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj cebulę i podsmaż do zeszklenia na koniec dodając również czosnek.
- Zawartość patelni przełóż do miski, dodaj szpinak, do miski zetrzyj również oba sery. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą (ser feta jest słony, wiec nie przesadź z soleniem).
- W naczyniu połącz i wymieszaj składniki mieszanki do smarowania ciasta.
- Na blacie roboczym rozłóż pierwszy arkusz ciasta filo, ustaw go dłuższym brzegiem do siebie.
- Całą powierzchnię ciasta posmaruj cienką warstwą mieszanki jogurtowej.
- Wzdłuż dłuższego brzegu ciasta od Twojej strony nałóż na całej długości niewielką ilość farszu zostawiając 2-3 cm odstępu od krawędzi. Następnie delikatnie chwyć za krawędź i zawiń farsz w ciasto kulając do przodu, aż nadzienie owinie się kilkakrotnie ciastem.
- Gotowy rulon zwiń w spiralkę dociskając końcówkę ciasta do uformowanej bułeczki. Tak przygotowany burek połóż na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. W taki sam sposób przygotuj pozostałe 9 porcji.
- Piekarnik nagrzej do 200 st. C.
- Przed samym pieczeniem burki posmaruj roztopionym masłem i posyp ziarnami. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Udanego piknikowania!
Burek:D Uwielbiam odkąd pierwszy raz spróbowałam! I chyba nigdy mi się nie znudzi:) Jest wprost genialny!
OdpowiedzUsuń