środa, 17 sierpnia 2022

Börek, burek albo byrek, czyli bałkańskie zawijasy z ciasta filo nadziewane fetą i szpinakiem

 


Burek (lub borek), to wywodzący się z Turcji streetfood popularny także w wielu krajach bałkańskich, w tym w Chorwacji, Czarnogórze oraz Serbii. Przygotowuje się go z ciasta filo wypełnionego farszem z mięsa albo warzyw i/lub sera. Burek można upiec na blaszce, wtedy warstwy ciasta przekłada się farszem jak w lasagne. Alternatywą jest upieczenie wielu mniejszych porcji łatwych do zjedzenia bez pomocy noża, widelca i talerzyka. Takie właśnie porcje jednoosobowe będą idealną przekąską na letni piknik.


Składniki:
 10 arkuszy ciasta filo (jeżeli używasz mrożonego ciasta filo, to przed przygotowaniem trzeba je rozmrozić)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 opakowania mrożonego szpinaku (najlepiej już rozdrobnionego)
300 g oryginalnego sera feta
70 g sera cheddar (użyłam sera Kerrygold)
sól, pieprz do smaku
2 łyżki roztopionego masła
ziarna sezamu i/lub czarnuszki do posypania

mieszanka do smarowania ciasta:

1 mały jogurt naturalny
3 łyżki oliwy
2 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek obierz i posiekaj. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj cebulę i podsmaż do zeszklenia na koniec dodając również czosnek.
  2. Zawartość patelni przełóż do miski, dodaj szpinak, do miski zetrzyj również oba sery. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą (ser feta jest słony, wiec nie przesadź z soleniem).
  3. W naczyniu połącz i wymieszaj składniki mieszanki do smarowania ciasta.
  4. Na blacie roboczym rozłóż pierwszy arkusz ciasta filo, ustaw go dłuższym brzegiem do siebie. 
  5. Całą powierzchnię ciasta posmaruj cienką warstwą mieszanki jogurtowej.
  6. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasta  od Twojej strony nałóż na całej długości niewielką ilość farszu zostawiając 2-3 cm odstępu od krawędzi. Następnie delikatnie chwyć za krawędź i zawiń farsz w ciasto kulając do przodu, aż nadzienie owinie się kilkakrotnie ciastem.
  7. Gotowy rulon zwiń w spiralkę dociskając końcówkę ciasta do uformowanej bułeczki. Tak przygotowany burek połóż na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. W taki sam sposób przygotuj pozostałe 9 porcji.
  8. Piekarnik nagrzej do 200 st. C.
  9. Przed samym pieczeniem burki posmaruj roztopionym masłem i posyp ziarnami. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Udanego piknikowania!


1 komentarz:

  1. Burek:D Uwielbiam odkąd pierwszy raz spróbowałam! I chyba nigdy mi się nie znudzi:) Jest wprost genialny!

    OdpowiedzUsuń