Składniki (2 porcje):
220 g polędwicy wieprzowej
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
1 łyżka sosu sojowego
makaron mie (ilość na 2 porcje)
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
1 łyżka sosu sojowego
makaron mie (ilość na 2 porcje)
2 łyżki oleju arachidowego
1 cebula obrana i pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku obrane i posiekane
1 kawałek imbiru wielkości kciuka obrany i utarty na tarce
1 cebula obrana i pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku obrane i posiekane
1 kawałek imbiru wielkości kciuka obrany i utarty na tarce
3 dymki (białe części) pokrojone na kawałki
garść fasolki szparagowej przekrojonej na 2-3 części
1 mała czerwona papryka pokrojowa w paski
prażone orzeszki ziemne do podania
szczypior do dekoracji
sos:
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 łyżki wody
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Polędwicę pokrój na kawałki, posyp przyprawą 5 smaków, polej sosem sojowym, dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. godzinę.
- Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź i odstaw.
- W miseczce połącz składniki sosu.
- W woku podgrzej połowę oleju i partiami usmaż mięso. Usmażone przełóż na miseczkę.
- Do woka dodaj resztę oleju, wrzuć cebulę, czosnek, imbir i dymkę. Smaż ok. 2 minuty mieszając. Teraz dodaj fasolkę i paprykę, nadal mieszaj i smaż kolejne 3-4 minuty.
- Na koniec dodaj mięso i makaron, dolej sos i nadal mieszając gotuj jeszcze minutę lub do podgrzania makaronu.
- Gotowy stir fry posyp prażonymi orzeszkami i posiekanym szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz