Składniki (2 porcje):
makaron spaghetti, tagliatelle lub
inny długi makaron, ilość na 2 porcje
2 łyżki oliwy
2 małe cukinie zielone lub żółte
(u mnie była 1 zielona i 1 żółta)
sól, pieprz mielony
2 ząbki czosnku
skórka otarta z 1 cytryny
(dowolnie)
3 czubate łyżki utartego sera
cheddar plus dodatkowa ilość do podania (można wymieszać cheddar z innymi gatunkami np. pecorino lub parmezan)
płatki papryczki pepperoni
listki bazylii
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj w posolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź zostawiając kubek wody z gotowania makaronu.
- Cukinię pokrój w dość cienkie talarki, posól i posyp pieprzem, a następnie podsmażaj partiami na patelni z 1 łyżką oliwy. Lekko zrumienione plasterki przekładaj na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.
- Na patelnię dodaj resztę oliwy oraz pokrojony lub posiekany czosnek, podsmaż czosnek do zeszklenia.
- Teraz przełóż na patelnię całą usmażoną cukinię, dodaj makaron oraz skórkę z cytryny i wymieszaj podgrzewając. Dodaj ¾ kubka wody z gotowania makaronu. Gdy makaron jest gorący, zdejmij patelnię z ognia i stopniowo wsypuj ser jednocześnie mieszając makaron. Ser wraz z dodaną wodą z gotowania makaronu utworzy na makaronie kremową „otulinę” sosu. Jeśli zauważysz, że ser zbija się w grudki, dodaj więcej wody z gotowania makaronu. Dokładnie wymieszaj całość aż do równomiernego rozpuszczenia sera.
- Podaj makaron posypany płatkami suszonej papryczki pepperoni oraz listkami bazylii i posyp dodatkową porcją sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz