czwartek, 25 sierpnia 2022

Makaron ze smażoną cukinią i cheddarem

 

Składniki (2 porcje):

makaron spaghetti, tagliatelle lub inny długi makaron, ilość na 2 porcje
2 łyżki oliwy
2 małe cukinie zielone lub żółte (u mnie była 1 zielona i 1 żółta)
sól, pieprz mielony
2 ząbki czosnku
skórka otarta z 1 cytryny (dowolnie)
3 czubate łyżki utartego sera cheddar plus dodatkowa ilość do podania (można wymieszać cheddar z innymi gatunkami np. pecorino lub parmezan)
płatki papryczki pepperoni
listki bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź zostawiając kubek wody z gotowania makaronu.
  2. Cukinię pokrój w dość cienkie talarki, posól i posyp pieprzem, a następnie podsmażaj partiami na patelni z 1 łyżką oliwy. Lekko zrumienione plasterki przekładaj na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. 
  3. Na patelnię dodaj resztę oliwy oraz pokrojony lub posiekany czosnek, podsmaż czosnek do zeszklenia.
  4. Teraz przełóż na patelnię całą usmażoną cukinię, dodaj makaron oraz skórkę z cytryny i wymieszaj podgrzewając. Dodaj ¾ kubka wody z gotowania makaronu. Gdy makaron jest gorący, zdejmij patelnię z ognia i stopniowo wsypuj ser jednocześnie mieszając makaron. Ser wraz z dodaną wodą z gotowania makaronu utworzy na makaronie kremową „otulinę” sosu. Jeśli zauważysz,  że ser zbija się w grudki, dodaj więcej wody z gotowania makaronu. Dokładnie wymieszaj całość aż do równomiernego rozpuszczenia sera. 
  5. Podaj makaron posypany płatkami suszonej papryczki pepperoni oraz listkami bazylii i posyp dodatkową porcją sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz