Składniki:
1 stek z antrykotu o wadze ok. 250 g
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki oleju
pieprz mielony
gruba sól morska
sos chimichurri:
1/3 szklanki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
ok. 1/2 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki (lub pół na pół z kolendrą albo oregano)
1-2 ząbki czosnku
2 małe strączki czerwonej chilli
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyść z ewentualnych błon, skrop sosem Worcestershire i odstaw do zamarynowania na ok. godzinę.
- Przygotuj sos. Drobno posiekaj natkę, czosnek i chilli, wszystko razem połącz z oliwą i sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Umieść sos w zakręcanym słoiku i wstaw do lodówki, aby się przegryzł.
- Mięso osusz ręcznikiem papierowym i posyp mielonym pieprzem. Rozgrzej patelnię z olejem i na bardzo gorącą połóż mięso, po 2-3 minutach obróć steka i smaż kolejne 2-3 minuty. Posól mięso z obu stron i pozostaw, aby "odpoczęło" na ok. 10 minut pod przykryciem z folii aluminiowej.
- Przed podaniem pokrój steki na plasterki i podaj z sosem chimichurri.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz