niedziela, 2 października 2022

Tarta z kremem straciatella i z figami



Składniki:

ciasto na spód:
150 g mąki pszennej
75 g masła (użyłam masła Kerrygold)
40 g drobnego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
1 żółtko i ½ białka
odrobina masła do wysmarowania formy

krem:
2 opakowania serka ricotta
3 łyżki cukru pudru
100 ml kremówki
½ tabliczki gorzkiej czekolady (z lodówki)

Sposób przygotowania:

  1. Wieczorem w dzień poprzedzający przygotowanie tarty przełóż ricottę z opakowań na gazę i umieść na sitku, z kolei sitko postaw na misce. Serek okryj z wierzchu wystającymi kawałkami gazy, połóż na nim mały talerzyk i coś cięższego np. kartonik mleka. Chodzi o to, aby z ricotty odsączyć jak najwięcej serwatki, dzięki czemu krem będzie bardziej gęsty.
  2. Foremkę do tarty wysmaruj odrobiną masła. 
  3. Mąkę wysyp na stolnicę lub do miski, dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier, cukier z wanilią i sól. Zacznij zagniatać ciasto. Gdy masa zacznie przypominać gruby piach, zrób na środku dołek i dodaj żółtko oraz ½ białka. Zagnieć jednolite ciasto. Rozwałkuj ciasto na długość i szerokość foremki i wyłóż nim dno oraz boki. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na ½-1 h. 
  4. Piekarnik rozgrzej do 180⁰ C. W foremce na cieście umieść arkusz papieru do pieczenia, na niego wysyp suchą fasolę lub groch, aby obciążyć spód ciasta. Wstaw foremkę do piekarnika. Po 20 minutach zdejmij papier wraz z fasolkami i dopiecz spód do lekkiego zrumienienia (ok. 10 min.)
  5. Gdy spód tarty stygnie, przygotuj krem. Ubij kremówkę na sztywno. Ricottę przełóż z gazy do miski, dodaj cukier puder, wymieszaj do połączenia składników i delikatnie wmieszaj kremówkę. Czekoladę posiekaj nożem w drobną kostkę, posiekaną przełóż na sitko i oddziel czekoladowy „proszek”. Kawałki, które zostaną na sitku dodaj do kremu i zamieszaj delikatnie do równomiernego rozprowadzenia kawałków czekolady w kremie.
  6. Na zimny spód tarty wyłóż warstwę kremu, wyrównaj nożem jego powierzchnię i poukładaj ulubione owoce według własnej wizji. Gotowe.

Jeżeli chcesz przygotować tę tartę w okrągłej formie, należy ilość składników zwiększyć o 50%.

1 komentarz: