Składniki (2 porcje):
gnocchi:
450 g sypkich ziemniaków
1 żółtko
125 g mąki pszennej
sól
sos:
ok. 400 g dowolnych grzybów leśnych (u mnie gąski)
1 czubata łyżka masła
gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz mielony
3 łyżki białego wytrawnego wina
80 ml słodkiej śmietany (dowolnie)
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalej zimną wodą z dodatkiem 1-2 łyżek soli i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie przepłucz kilka razy zimną wodą, aby dokładnie usunąć piasek. Większe grzyby pokrój na kawałki, mniejsze pozostaw w całości.
- Obrane ziemniaki ugotuj, przestudź i przepuść przez praskę. Dodaj 1/2 łyżeczki soli oraz żółtko i po trochu dodawaj mąkę jednocześnie zagniatając ciasto. Ciasto powinno być miękkie i delikatne, ale nie powinno się kleić do rąk, jeśli więc po dodaniu 125 g mąki nadal się klei, dodaj jeszcze odrobinę mąki.
- Z ciasta formuj wałeczki o średnicy ok. 1,5 - 2 cm i potnij na 2-centymetrowe kluseczki.
- Kluseczki wrzucaj partiami na gotującą posoloną wodę. Wyjmuj kolejne partie łyżką cedzakową i trzymaj je w ciepłym miejscu.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek i rozmaryn, podsmaż do zeszklenia czosnku. Teraz dodaj grzyby i smaż około 10-15 minut mieszając, na koniec dopraw solą i pieprzem, dodaj wino i gotuj jeszce 2-3 minuty. Można dodać kilka łyżek śmietanki.
- Gnocchi rozłóż na 2 porcje i polej sosem grzybowym. Od razu podaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz