Składniki (25-30 szt):
ciasto:
300 g mąk(użyłam włoskiej mąki typu 00, jeśli nie masz, użyj tortowej)
2 jajka
1 żółtko
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/3 - 1/2 szklanki ciepłej wody
nadzienie:
4 łyżki pure z pieczonej dyni
1 łyżka oliwy
1 cebula średniej wielkości pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku obrane i posiekane
250 g wędzonego twarogu
2 łyżki utartego parmezanu lub pecorino
szczypta gałki muszkatołowej
sól, mielony pieprz
do podania:
2 łyżki masła
garść liści szałwii
kilka orzechów włoskich
parmezan lub pecorino do posypania
Sposób przygotowania:
- Pure z dyni można przygotować nawet dzień wcześniej. W tym celu na blaszce do pieczenia rozłóż papier lub folię, na nią wyłóż dynię pokrojoną na kawałki wielkości mniej więcej ćwiartki gruszki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180⁰ C i piecz do czasu, aż kawałki dyni będą zupełnie miękkie (45-50 min.) Po upieczeniu i przestudzeniu dyni zdejmij skórę i zmiksuj blenderem na pure. Nadwyżki pure z dyni można zużyć na zupę lub sos do makaronu albo na ciasto dyniowe.
- Mąkę wysyp na stolnicę, zrób dołek na środku i wbij jajka oraz żółtko, dodaj oliwę i sól. Mieszaj jajka zagarniając coraz więcej mąki. Dodawaj po trochu wodę i zacznij wyrabiać ciasto rękami, dodając tyle wody, ile jest potrzebne, aby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk. Owiń kulę wyrobionego ciasta folią i odstaw na bok, aby "odpoczęło".
- Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę, gdy się zeszkli, dodaj także czosnek i smaż dalej do momentu, aż cebula skarmelizuje się.
- Twaróg rozgnieć widelcem w misce, dodaj pure z dyni, cebulę i czosnek z patelni oraz utarty ser. Wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Ciasto wałkuj partiami na bardzo cienkie płaty podsypując mąką. Wycinaj z nich koła przy pomocy szklanki, na porcje ciasta nakładaj po niepełnej łyżeczce farszu i zaklejaj drugim krążkiem ciasta tak, aby powstały okrągłe poduszeczki (brzegi ciasta można lekko zwilżyć, aby łatwiej się sklejały).
- Ravioli gotuj partiami w posolonej, wrzącej wodzie przez ok. 4 minuty od wypłynięcia pierożków na powierzchnię.
- W czasie, gdy ravioli się gotują, na patelni podgrzej masło, dodaj liście szałwii oraz orzechy. Smaż na małym ogniu, aż masło zmieni kolor na złoty, a listki szałwii zrobią się chrupiące.
- Gotowe pierożki przełóż na talerze, polej masłem szałwiowym, dodaj listki szałwii i orzechy, posyp utartym parmezanem. Buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz