Składniki (2 porcje):
makaron fusilli (ilość na 2
porcje)
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku obrane i pokrojone
na plasterki
6 plastrów szynki serrano
podartych lub pokrojonych na małe kawałki
igiełki z 2-3 gałązkek rozmarynu
1 czubata łyżka orzeszków pinii
300 g pure z pieczonej dyni
100 g utartego sera cheddar
(użyłam cheddara Kerrygold)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
odrobina utartego parmezanu do podania
Sposób przygotowania:
- Pure z dyni można przygotować dzień wcześniej. W tym celu na blaszce do pieczenia rozłóż papier lub folię, na nią wyłóż dynię pokrojoną na kawałki wielkości mniej więcej ćwiartki dużego jabłka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180⁰ C i piecz do czasu, aż kawałki dyni będą zupełnie miękkie (45-50 min). Po upieczeniu i przestudzeniu zdejmij skórę, a miąższ zmiksuj blenderem na pure. Nadwyżkę pure ponad 300 g można zużyć na zupę lub ciasto dyniowe.
- W dużym garnku zagotuj posoloną wodę, na wrzącą wrzuć makaron i ugotuj go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowy makaron przełóż na sitko, ale nie wylewaj wody, w której się gotował.
- Na dużej patelni podgrzej 1 łyżkę masła, dodaj czosnek, kawałki serrano, igiełki rozmarynu i orzeszki pinii. Podsmażaj na średnim ogniu do czasu, aż serrano i rozmaryn będą chrupiące, a czosnek i orzeszki jasnozłote. Przełóż wszystko (oprócz czosnku) na miseczkę pozostawiając resztki masła na patelni.
- Dodaj drugą łyżkę masła, a gry się roztopi przełóż na patelnię pure z dyni. Wymieszaj z masłem i podgrzewaj dodając 3-4 łyżki wazowe wody z gotowania makaronu. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj ok. 1/3 sera, wymieszaj do roztopienia sera, podgrzej i powtórz czynność dodawania sera jeszcze dwukrotnie. Gotowy sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Na patelnię z sosem dodaj makaron i dobrze wymieszaj, aby każdy świderek dokładnie otulił się kremowym sosem.
- Rozłóż makaron na porcje i posyp kawałkami serrano i rozmarynu oraz orzeszkami, a także niewielką ilością utartego parmezanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz