Składniki (40-50 szt):
250 g mąki pszennej
85 g zmielonych migdałów lub
orzechów włoskich
2 płaskie łyżki przyprawy do
piernika i dodatkowo 1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
250 ml płynnego miodu
85 g masła (użyłam masła
Kerrygold)
skórka otarta z 1 cytryny
na lukier królewski: 2 białka i 180 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- W rondelku podgrzej miód razem z masłem do momentu aż masło się rozpuści. Przestudź.
- Do suchych składników dodaj przestudzoną mieszankę masła i miodu. Wymieszaj wszystko i zagnieć jednolite ciasto.
- Wałkuj ciasto partiami i wycinaj foremkami dowolne kształty. Pierniczki układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzej do 180⁰ C i piecz pierniczki partiami, każda partia po 8 minut. Zdejmij pierniczki z blachy dopiero, gdy lekko przestygną.
- Przygotuj lukier. Białka ubij trzepaczką, ale delikatnie, nie na sztywno. Dodaj puder i zacznij ucierać lukier mikserem lub ręcznie. Staraj się nie ubijać, żeby nie napowietrzyć lukru. Gdy lukier zrobi się gęsty i jednolity (po ok. 15-20 min) przełóż go do zakręcanego słoika, z którego będzie można wygodnie nabierać lukier do dekoracji pierników.
- Ozdabiaj pierniczki lukrem tak, jak podpowiada Ci fantazja. Wesołych Świąt!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz