Składniki (2 porcje):
ryż:
¾ szklanki ryżu basmati
1 łyżka oliwy + 2 łyżki masła
(użyłam masła Kerrygold)
1 średniej wielkości czerwona
cebula pokrojona w kostkę
2 strączki suszonej chili
1 czubata łyżka koncentratu
pomidorowego
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonego pieprzu
½ łyżeczki mielonej kurkumy
¾ łyżeczki soli
krewetki:
ok. 10 dużych obranych krewetek
kawałek imbiru (ok 2-3 cm) utarty
na tarce
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez
praskę
1 łyżka posiekanej natki kolendry
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 hiszpańska kiełbaska chorizo
(100-120 g)
2 łyżki masła
sól
sos:
1 opakowanie jogurtu greckiego
1 łyżka posiekanej kolendry
skórka otarta z ½ cytryny
sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Ryż umieść na sitku i dokładnie przepłucz w zimnej wodzie. Przełóż do miski, zalej świeżą wodą i odstaw na 30 minut lub dłużej (nawet na noc).
- W szerokim rondlu podgrzej oliwę i masło, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, aż cebula będzie lekko rumiana. Dodaj chili, smaż przez kolejne 2 minuty, a następnie mieszając dodaj koncentrat pomidorowy, a po chwili wszystkie przyprawy.
- Do rondla dodaj odcedzony ryż i smaż przez 2-3 minuty mieszając, aby dokładnie połączyć go z pastą przyprawową. Do rondla wlej teraz niepełną szklankę wody (3/4 - 2/3), zamieszaj i zagotuj. Następnie przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień i na małym ogniu gotuj przez ok. 13-15 minut. Po tym czasie sprawdź, czy ryż wchłonął całą wodę. Zgaś palnik i pozostaw na nim przykryty garnek na kolejne 5-10 minut.
- W miseczce połącz wszystkie składniki sosu i wstaw do lodówki.
- Gdy ryż się gotuje połącz krewetki z imbirem, czosnkiem, kolendrą oraz skórką z cytryny i odstaw na chwilę.
- Chorizo obierz z flaka i pokrój na małe kawałki.
- Ok. 5 minut przed końcem przygotowywania ryżu podgrzej na patelni 2 łyżki masła, dodaj chorizo i podsmażaj chwilę, aż tłuszcz z kiełbaski lekko się wytopi. Dodaj krewetki oraz szczyptę soli i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
- Krewetki z chorizo można wymieszać z ugotowanym ryżem lub podać je na ryżu. Do tego sos jogurtowy i świeża zielenina (kolendra lub pietruszka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz