Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):
4 małe krwiste pomarańcze sycylijskie (ok. 600 g), jeśli używasz innej odmiany pomarańczy, które są większe, to zwykle wystarczają 2 szt)
3 jajka
1 szklanka cukru (200 g)
1 op. cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki (110 g) oleju (użyłam olej z pestek winogron, ale może być rzepakowy)
1 łyżka ekstraktu z wanilii
230 g przesianej mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób przygotowania:
- 2 pomarańcze (300 g) wrzuć do garnka z gotującą wodą i gotuj przez 35-40 minut. wyjmij z garnka, rozkrój, usuń pestki, jeśli są i odłóż do ostygnięcia. Przestudzone zblenduj na gładkie pure.
- Pozostałe 2 pomarańcze przekrój na pół (bez obierania), a każdą połówkę pokrój na półplasterki.
- W misce robota kuchennego ubij jajka z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę.
- Do masy jajecznej wlej cienką strużką olej mieszając cały czas, dodaj również ekstrakt z wanilii.
- W misce wymieszaj suche składniki (mąka, proszek, sól) i przesiej je do miski z masą jajeczną mieszając dalej na niskich obrotach tylko do połączenia składników.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Na wierzchu poukładaj półplasterki pomarańczy tak, aby zachodziły lekko na siebie.
- Piekarnik nagrzej do 190⁰ C (góra/dół).
- Do gorącego piekarnika wstaw blaszkę z ciastem i piecz 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij blaszkę z pieca, a po 15 minutach wyjmij ciasto z formy i odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Przepis z małymi zmianami z repertuaru rozkoszny.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz