piątek, 7 kwietnia 2023

Pascha pistacjowo - limonkowa z malinami

 


Składniki (ok. 8 porcji):

0,8 l mleka 3,2%
200 ml śmietany 18%
4 jajka
200 g miękkiego masła (użyłam masła Kerrygold)
1/2 szklanki cukru pudru
100-120 g pasty pistacjowej
skórka otarta z 1 limonki
2 łyżki soku z limonki
mała garść niesolonych, obranych pistacji
1 małe pudełeczko świeżych malin

Sposób przygotowania:

  1. Mleko zagotuj w dużym garnku.
  2. W misce roztrzep jajka ze śmietaną i dodaj je do garnka z gorącym mlekiem. 
  3. Zmniejsz ogień i podgrzewaj przez 15-20 minut nie mieszając. Mieszanka nie powinna się gotować tylko delikatnie "bąbelkować". W tym czasie wytrąci się coś w rodzaju "serka". Zgaś ogień i poczekaj, aż wszystko wystygnie. 
  4. Na sitku rozłóż gazę i wylej na nią zupełnie zimną zawartość garnka, poczekaj chwilę, aż serwatka przeleci przez sitko, a na gazie zostanie sam serek.
  5. Zakręć gazę dosyć ciasno wkoło serka, połóż na niej talerzyk i coś cięższego (słoik lub kartonik mleka) i odstaw, żeby pozostała serwatka dokładnie odciekła (można nawet zostawić na noc). Dobrze odciśnięty serek powinien mieć stałą konsystencję tak, że można by go kroić nożem). 
  6. Zanim przystąpisz do połączenia serka z masłem, zadbaj o to, aby jedno i drugie miało tę samą, pokojową temperaturę. Miękkie masło z cukrem utrzyj mikserem na puszysty krem. Cały czas ucierając, dodawaj po łyżce serek. Kiedy cały serek jest wkręcony w masło, dodaj pastę pistacjową, wymieszaj, na koniec dodaj jeszcze skórkę oraz sok z limonki i ponownie wymieszaj.
  7. Do kremu dodaj całe pistacje i maliny (zostawiając kilka do dekoracji). Wymieszaj bardzo delikatnie.
  8. Miskę lub doniczkę wyłóż wilgotną gazą, na gazę wyłóż masę z bakaliami, dociśnij lekko do dna, a wystającymi kawałkami gazy przykryj wierzch (dobrze jest obciążyć wierzch, żeby pascha miała ładny kształt).  Wstaw paschę do lodówki, żeby się porządnie schłodziła (będzie ją łatwiej kroić).
  9. Schłodzoną wyjmij z lodówki, odsuń gazę, na misce połóż duży talerz do góry dnem i jednym zręcznym ruchem obróć wszystko do góry nogami tak, aby pascha wylądowała na talerzu. Delikatnie zdejmij gazę, na płaskim wierzchu paschy wykonaj dowolną dekorację. Podaj na stół i delektuj się!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz