Składniki:
Ciasto:
200 g miękkiego masła (użyłam masła Kerrygold)
175 g drobnego cukru
3 jajka
100 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g zmielonych pistacji lub mąki pistacjowej
skórka otarta z 2 limonek
100 g kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
polewa z białej czekolady:
100 białej czekolady
1 łyżka
pasty pistacjowej
do dekoracji:
posiekane pistacje
Sposób przygotowania
- Masło utrzyj z cukrem. Kiedy zrobi się gładkie, dodawaj po 1 szt jajka cały czas ucierając (nie szkodzi, jeśli na tym etapie ciasto wygląda jak zwarzone).
- Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę pistacjową. Wymieszaj do połączenia składników.
- Na koniec dodaj śmietanę lub jogurt i zamieszaj ponownie tylko do połączenia składników.
- Formę do babki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto do formy, wyrównaj wierzch.
- Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170⁰ C i piecz 45-50 minut (do suchego patyczka).
- Gdy babka się piecze przygotuj polewę. Czekoladę połam na kawałki i umieść w miseczce. Miseczkę wstaw do drugiej większej napełnionej gorącą wodą. Czekoladę mieszaj do całkowitego upłynnienia, na koniec dodaj łyżkę pasty pistacjowej, połącz do uzyskania jednolitego, aksamitnego kremu.
- Gotową babkę wyjmij z piekarnika, kiedy lekko przestygnie, przełóż ją z foremki na talerz i polej kremem czekoladowym. Zanim krem zastygnie posyp posiekanymi orzeszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz